Trenden fra Sjøen for alle 2008 fortsetter

Nesten ingen seilbåter på Lillestrøm

Nesten ingen seilbåter på Lillestrøm

Det blir nesten ingen havseilere å beundre når utstillingen Sjøen for alle åpner på Lillestrøm 13. mars neste år.Blant de store importørene som SEILmagasinet har vært i kontakt med idag, er det bare Lunde Båt som bekrefter at de vil være representertmed havseiler på messen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sittet litt på gjerdet, selv om påmeldingsfristen har gått ut. Men det seilinteresserte publikum vil få se en ny Bavaria på messen. Det kan jeg bekrefte. Av hensyn til våre kunder og markedet velger vi fortsatt å være representert, sier Haldor Holm i Lunde Båt til SEILmagasinet.

Hvor mange seil- og motorbåter Lunde Båt vil stille med på messen, er ikke helt klart. Men det blir på langt nær så mange som tidligere. Lunde Båt har dessuten sin egen permanente utstilling i Leangbukta i Asker, der pågangen er stor året rundt.

– Jeg vil ikke si noe om antall båter som vi skal ha på Sjøen for alle, men vi vil være der, sier May Len Stensaker i Lunde Båt til SEILmagasinet.

TRE FULLE HALLER. – Finanskrisen virker som en propp i systemet over hele linjen. Alle er blitt mer forsiktige og merker tregheten i markedet. Det fører til at utstillere reduserer sine stands. På utstyrssiden er vi veldig godt dekket, men havseilere blir det dårligere med. Det er kostbart å frakte store havseilere til Lillestrøm. I dag tidlig hadde vi bare registrert noen få seiljoller, men nå hører jeg at Lunde Båt kommer med Bavaria, sier messesjef Merete Rustad til SEILmagasinet.

For øvrig viser Rustad til at tre store haller, B, C og D, nok blir helt fulle. Det blir ingen utstilling i A-hallen ved hovedinngangen, og den nye hallen som skal stå ferdig i januar 2009, skal heller ikke benyttes.

EGNE UTSTILLINGER. – Vi har vår egen permanente utstillingshall i Son og har trukket seilbåtene fra Sjøen for alle. Kundene vet om oss og reiser like gjerne hit til Son, sier Morten Herregården i Normar Yachts, og viser til nettstedet Seilmessen.no, der man får vite alt om Bénéteau, Dufour og Delphia.

– Beslutningen om ikke å stille ut på Sjøen for alle, ble tatt etter årets messe, der vi var representert. Vi har glimrende utstillingsplass her i Drøbak. Folk vet om oss og kommer innom her, gjerne i forbindelse med at de også har sett seg om på Sjøen for alle, sier Peter Heitmann i Heitmann Marin, som forhandler Jeanneau og Swan.

Også Fjord Sail, som forhandler Elan-båtene, bekrefter at de ikke vil være representert under Sjøen for alle på Lillestrøm i mars 2009. Som de øvrige, velger de heller å være representert under Båter i sjøen i Sandvika. Det er både enklere og billigere å seile en båt til Sandvika, enn å frakte store kjølbåter, ofte via omveier, helt til Lillestrøm.

Salget av seilbåter og øvrige båter går ned over hele Europa, noe alle merker, men Lunde Båt er likevel relativt godt fornøyd:

– Når de dårlige tidene kommer, rammes alltid båtsalget. 2008 blir likevel ikke noe dårlig år for oss. Vi hadde et godt første halvår, men også vi merker krisen. Vi selger ikke 15 båter i måneden lenger, men det er likevel ikke mer enn et par dager siden vi solgte en splitter ny Bavaria, sier Haldor Holm til SEILmagasinet.