Veivalget

5 knop bør en båt tåle å gå på grunn i

5 knop bør en båt tåle å gå på grunn i

Å gå på grunn i 5 knop bør en båt tåle uten at resultatet blir en stor og kostbar reparasjon. Det mener majoriteten av de 301 som tilkjennega sin stemme i denne ukens «Veilvalg-måling» i regi av SEILmagasinet.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet vi stilte var dette:

– Hvor stor hastighet mener du at en båt skal kunne gå på grunn med uten at det skal oppstå skader som nødvendiggjør en reparasjon?

50% MENER 4-6 KNOP. 24% av dem som sa sin mening, mener at 5 knop bør en båt tåle å gå på grunn i uten at resultatet av møtet med moder jord blir en stor og kostbar reparasjon. Halvparten mener at «smertegrensen» for konsekvensene ved en grunnstøting bør ligge mellom 4 og 6 knop. Over en slik hastighet må man påregne at båten blir skadet.

– Dette ønsket stemmer ikke med det vi ser i praksis. I hastigheter på 4–6 knop blir det – med noen hederlige unntak – ofte omfattende skader på moderne båter, sier Jon Winge, som foruten å være journalist i SEILmagasinet, også er båt-takstmann.

– Når det gjelder eldre båter, og da særlig båter med lang kjøl, begrenser skadene seg gjerne til mer bagatellmessige knusningsskader på kjølen, sier han.

MANGE STEMMER. Nærmere 31% av de stemmeberettigete mener at båtene bør tåle minst 6 knop eller mer, mens 29% mener at det bare skal 3 knop til før man må akseptere at risikoen for en skade skal være overhengende.

Ialt hadde 301 lesere på seilmagasinet.no en mening om dette spørsmålet.

Vi kommer tilbake med nye problemstillinger i «Veivalget» rett over nyttår!