Veivalget

Bør seilbåter kunne få stå på land med masten oppe?

Bør seilbåter kunne få stå på land med masten oppe?

Flere seilbåter har i løpet av det siste året veltet mens de har stått i opplag på land. Felles for uhellene er at båtene har stått med masten oppe. Det har igangsatt en diskusjon om seilbåter i det hele tatt bør ha masten oppe når de står på land. Hva mener du?

Publisert Sist oppdatert

Når en seilbåt velter på land, er det ikke bare fare for at det vil oppstå store materielle skader på båt og utstyr. Befinner det seg folk under båtene, kan en velt også resultere i personskader eller at liv går tapt. En båt som velter utgjør med andre ord også en stor potensiell fare.

BØR NEKTES. Det er nå blitt snarere unntaket enn regelen at det går båter om kull på land i løpet av en vinter, og såvel forsikringsselskap som slippeiere har satt et forbud mot vinteropplag med masten oppe på blokken sin som et mulig virkelmiddel for å få en slutt på denne statistikken.

Uten mast blir vindfanget et helt annet, og det vil redusere antall velt til noe i nærheten av null. Det vises i den anledning også til klimaendringer og mer ekstremvær som man må forvente i tiden som kommer.

– Vil man ha masten oppe over vinteren, får båten heller ligge på sjøen, er et annet argument som fremføres av dem som ønsker at seilbåt-eiere skal nektes muligheten for å kunne sette fra seg båten på land med masten oppe.

BØR TILLATES. – For lettvint, mener flere seilbåteiere om et kategorisk forbud fra enten forsikringsselskap eller slippeier om å kunne oppbevare båten på land med masten oppe.

– Å måtte ta ned masten vil gjøre vinteropplaget unødvendig omfattende og kostbart for båteierne, mener de.

Denne «leiren» mener at årsaken til seilbåtveltene ikke er at de har masten oppe som er årsaken, man at det er at båtene har vært for dårlig understøttet og at det er menneskelig svikt at båtene ikke er satt forskiftsmessig opp – enten ved at slipp-eieren ikke har gjort jobben godt nok eller at det er eieren selv som har sviktet.

– Det er på dette området tiltak må settes inn, slik at sikringen av båtene blir betryggende. Det må stilles strengere krav til sikring og oppfølging av hvordan hver enkelt båt er satt opp. Et kategorisk «nei til masten oppe» vil straffe dem som allerede gjør jobben forskriftsmessig, mener denne gruppen av seilere.

De mener også at om alle båter må ta ned riggen hver høst, innfører man et nytt faremoment, for det er ikke gitt for legmenn å ta ned en mast på en 40 fots seilbåt.

HVA MENER DU? Bør en seilbåt kunne få stå på land med masten oppe, eller bør man si nei til dette?

Bruk stemmen din og vær med på å foreta veivalget. Du vil kunne tilkjennegi meningen din frem til torsdag 8. januar kl 23:59.