Veivalget for Uke 2 ga denne retningen:

Masten bør kunne få stå oppe når båten står på land

Masten bør kunne få stå oppe når båten står på land

Det var et solid flertall i favør av at en seilbåt må kunne stå på land med masten oppe. Tre av fire mener dette. – Det er ikke masten som er årsaken til at båtene velter, men for dårlig understøttelse av båtene, var det flere som mente.

Publisert Sist oppdatert

Seilbåter som velter på land, er ikke noe pent syn, og naturlig nok var det mange som hadde en mening om dette da vi spurte om seilbåter skal kunne stå på land med masten oppe. 241 avga sin «stemme», og 75 % av dem mente at; ja, masten må kunne stå oppe.

MANGE KOMMENTARER. «Veivalget» i uke 2 avstedkom også mange kommentarer, og flere trakk frem at med båtenes størrelse er også riggene blitt større og mer kompliserte. Det er ikke lenger noen enkel jobb å rigge ned en båt, og det å gjøre det og å sette den opp igjen om våren krever en viss kompetanse. Flere mente at å rigge ned hvert år både er dyrt og medfører slitasje, mens andre mente at man ved å ta ned riggen og kunne gå over den, vil gi et bedre vedlikehold av riggen i det lange løp.

Noen mente sågar at det å ikke rigge ned bunner i latskap hos båteieren.

MANGELFULL UNDERSTØTTELSE. I det store og hele pekte de fleste innleggene på at problemet i at båter velter, ligger i mangelfull understøttelse av dem, og årsaken ligger dels i spinkle stativ og feil bruk av stativene, men også i at langt flere burde benytte kraftige krabber å sette båtene i i stedet for løse stativ.

Men også her blir det pekt på latskap, og denne gangen er det båtforeningene som får pepper for ikke å tillate annet enn løse stativer til å støtte opp båtene – fordi disse er enklest å håndtere.

VINDFANG. Ved siden av at mastene skaper et ekstra vindfang og at kjølen hever seilbåtenes tyngdepunkt der de troner på land (i motsetning til motorbåtene som sjelden velter), påpeker også flere at vinterpresenningen utgjør et ikke uvesentlig moment som kan få båtene til å velte. Både fordi presenningene utgjør et stort vindfang i seg selv, men også fordi de innfører vridninger i båten som støttene ikke er beregnet for eller stilt opp for å tåle kraftmomentet til.

VEIVALGET: En konklusjon for «Veivalget» bør derfor kunne være: Seilbåter bør kunne stå på land med masten oppe, men det må settes atskillig større fokus på hvordan båtene støttes opp.

Du finner alle kommentarene her.