Lever videre

Dehler får nytt liv under Hanses vinger

Dehler får nytt liv under Hanses vinger

Hanse Yachts har kjøpt konkursboet etter Dehler Yachts. Det blåser atter liv i det velkjente tyske båtmerket.

Tidene forandrer seg. På 1970- og 1980-tallet var Dehler det store, tyske båtmerket. Grunnleggeren Willi Dehler var den innovative verftseieren som forsøkte å sprenge grenser når det gjaldt båtdesign og løsninger – ikke minst under dekk. Willi Dehler var også eksponenten for det grundige og systematiske tyske, og han var den første som startet noe som kunne minne om industriell produksjon av seilbåter. 

Nå er det Hanse Yachts som står for det innovative og Bavaria Yachts som er blitt industrigiganten.

DEHLER VERSUS X-YACHTS. Det var også på den tiden – i 1980-årene – at Dehler slåss mot X-Yachts om hegemoniet i ¾-tonn-klassen. Dehler var kort og godt blant de ledende europeiske verftene på den tiden.

Etter at Willi Dehler forsvant fra verftet, begynte også nedturen – og i de senere årene har verftet hatt forskjellige eiere, men har hele tiden balansert på en økonomisk knvisegg. Da verftet kjøpte det belgiske Etap-verftet, trodde imidlertid mange at verftet igjen var på offensiven igjen. Men så kom finanskrisen og dermed var det slutt mot slutten av 2008.

HANSE OVERTAR. Nå har Hanse Yachts kjøpt restene, og skal vi tro pressemeldingen som er sendt ut i den anledningen, vil det bety en videreføring av Dehler-modellene.

– Ved verftet i Meschede-Freienohl vil vi bygge mellomstore Dehler-modeller, mens de største modellene vil bli bygd ved Hanse-verftet i Greifswald, heter det i den.

Ifølge Hanse-verftet utviklet Dehler-båtene seg til å bli et nisje-produkter som ble produsert i liten skala, men nå håper Hanse at verftets gunstige innkjøpsavtaler skal kunne gi mer konkurransedyktige priser for Dehler-modellene.

I Freienohl midt i Tyskland er det også Hanse Yachts’ ambisjon å bygge et permanent service- og utstillingssenter for båter og tilhørende industri.

Etter overtagelsen vil det bli spennende å se hvor og hvordan Hanse-verftet velger å posisjonere Dehler-modellene i forhold til Hanses program.