Jollekurs for nybegynnere

Gøy med RS Feva!

Gøy med RS Feva!

I sommer arrangerer flere seilforeninger jollekurs for nybegynnere. Den nye tomannsjolla RS Feva er visst veldig populær hos norske barn.

Publisert Sist oppdatert

POPULÆR JOLLE. RS Feva lyser opp vannet med sine fargerike seil. I jolla sitter to gutter, de jobber ivrig med rorkult og liner. De styrer RS Feva for andre gang denne uken etter en forsiktig start i optimist på jollekurs for nybegynnere hos Asker Seilforening:

- RS Feva er kjempegøy, det er flere seil å styre, og den går fortere enn optimist. Det er mer jobb, flere trimmemuligheter, og likevel er den ganske stødig, synes Martin, som gledet seg til å oppleve den nye jolla da han ble meldt på sommerkurs for nybegynnere igjen, etter fjorårets første erfaring.

Flere seilforeninger i Norge har i år fått kjøpe RS Feva til sterkt redusert pris (Se tidligere artikkel Stor gave til norsk seilsport). I Asker Seilforening er det fire slike joller til sammen. Etter stor suksess i våre naboland, har RS Feva slått an også hos norsk ungdom.

ET SKRITT VIDERE.  Tomannsjolla er et populært første skritt videre mot en mer avansert måte å seile på; den gir lærlingene trygghet og utfordringer nok til at de synes den er riktig gøy.

- Den er ikke som 29er-en, som kullseiler så lett, sier Bror With i Asker Seilforening. Så den passer fint for barn som ennå ikke er blitt så flinke ennå.

Bror With seiler aktivt og trente med 29er foran nybegynnerne i starten av kursuka. Han imponerte dem med sin teknikk. Foreningens aktive seilere skaper godt miljø og litt spenning med sin tilstedeværelse i kursområdet. Lærlingene ser på dem som et forbilde og blir inspirert.

I tillegg er det hyggelige og kompetente instruktører som underviser og hjelper barna fra gummibåter, de følger opp og passer på.

SKAPER SPENNING. - Mandag var det for mye vind, så vi fikk brukt kun den ene RS Feva. De som prøvde den, kullseilte hele tida. Instruktørene kunne ikke følge opp så mange joller samtidig, så vi fikk bruke kun den ene, og resten av gruppen seilte bare optimist, forteller Martin.

KULT MED GENNAKERSEILING. Tirsdag fikk han oppleve den nye og raskere jolla sammen med Ludvig Furu, en av gutta fra foreningen som seiler regatta og støtter instruktørene i undervisningsjobben. Det synes Martin var skikkelig moro.

Dagens utfordring, sammen med seilkamerat Isak som styrmann, var å takle den svake vinden og prøve seg på seiltrimming og gennakerseiling. Og det var spennende!

- Det var litt vanskelig med lite vind, men vi hadde perioder med god fart.

Den ene av de to RS Fevaene som kunne brukes i dag, forble ubrukt i perioder fordi barna syntes det var så gøy å øve i kullseiling med optimist! Så vi som liker RS Feva best, var heldige, avslutter Martin.

TRE UKER MED KURS. Asker Seilforening arrangerer seilkurs i uke 26, 27 og 33 for barn fra 8 til 15 år. Det benyttes både optimistjoller og tomannsjollen RS Feva.

Tid: mandag til fredag kl. 08.30 - 15.30.