Smarter Track

Se og bli sett med AIS

Se og bli sett med AIS

Flere og flere har installert en AIS-mottager i båten, og dermed kan de se andre – spesielt de større – fartøyene på kartplotteren. Med denne klasse B AIS-transponderen kan andre se din båt på sine plottere.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet er økt sikkerhet – ikke minst for deg.

SMARTERTrack AIT250 – som den kalles og som lages av det engelske firmaet Digital Yacht – er egnet for alle slags mindre fartøyer. Den har innebygd GPS, AIS-mottager og AIS-sender, som sender ut informasjon om egen båt, som identitet, posisjon, fart og kurs.

Klasse A AIS er nå påbudt på alle «store» skip, samt passasjerbåter. Disse sender ut data om skipet, som identitet, posisjon, fart, kurs, destinasjon og annet til alle andre fartøy i nærheten som har installert en AIS-mottager.

Klasse B AIS virker på omtrent samme måte, men er beregnet for båter hvor ikke slikt utstyr er påkrevd. Via en standard NMEA 0183-forbindelse, kan enheten kobles til PC eller andre kartplottere. Enhetens GPS kan også utnyttes som en reserve-GPS om bord.

Data om eget fartøy sendes bare hvert 30. sekund, for å unngå overbelastning av signaler på luften fra fritidsbåter. Prisen er ca. 6000 euro.