Ferske importtall for seilbåter

Stort fall, men klar oppgang igjen

Stort fall, men klar oppgang igjen

Importtallene for seilbåter viser en bråstopp i salget i november og et dramatisk fall på 70%. Nå viser imidlertid tallene at det går oppover igjen. SEILmagasinets ekspert på området, Arve Halseth, forklarer:

Publisert Sist oppdatert

Importtallene fra Statistisk Sentralbyrå for både seil- og motorbåter viser en dramatisk utvikling i det siste halvåret. Utviklingen i salget av nye seilbåter viser at det nærmest over natten ble bråstopp i importen i november i fjor. Fallet var på nærmere 70 % og importen gikk fra å ligge på et nivå tilsvarende 770 seilbåter årlig – til 230.

Årsaken til det store fallet må man regne med skyldes finanskrisen, og man finner lignende utviklingstrekk både for salg av biler, hytter og boliger.

TREGERE REAKSJON. Det som kanskje er litt bemerkelsesverdig, er at seilbåtmarkedet nok har reagert senere enn i mange andre markeder. Figuren viser at seilbåtbransjen har måttet tåle en like stor smell som for motorbåter, men at fallet i markedet startet nesten et halvt år tidligere for motorbåtenes del.

Det er store variasjoner i importtallene fra måned til måned, både avhengig av sesong og på grunn av tilfeldigheter. Vi bruker derfor en statistisk trendanalyse for å illustrere utviklingen i markedet, slik at tallene blir sammenlignbare fra måned til måned.

OPPOVER IGJEN. De store tilfeldige variasjonene gjør at det tar tid før man kan være sikker på den trendmessige utviklingen. Rådataene som vår trend er beregnet ut i fra, viser at importen tok seg en god del opp i mai og juni, men dette er i liten grad reflektert i trendberegningen ennå.

Det kan derfor godt hende at markedet for nye seilbåter er vesentlig bedre enn det figuren viser. Dersom tallene for mai/juni er representative, er fallet i markedet like fullt stort, ca. 50 % i forhold til oktober i fjor, men det er samtidig en klar oppgang i forhold til tallene for november til mars.

Så det verste er kanskje overstått i denne runden?