Kinesisk GPS-system underveis i rommet

Kinesisk GPS-system underveis i rommet

Kinserne bygger sitt eget globale, satellittbaserte navigasjonssystem.

Publisert

Historisk sett har kineserne vært blant de største pionerene innen navigasjon. Det var blant annet de som oppfant magnet-kompasset. At Kina nå bygger sitt eget globale, satellittbaserte navigasjonssystem, er derfor ikke så rart.

ALLSIDIG BRUK. Navigasjon på sjøen var ett av de første anvendelsesområdene for satellitt-navigasjon. Nå tas GPS-navigasjon i bruk på flere og flere områder. Ikke bare er det GPS i biler og håndholdte enheter – GPS er også svært viktig for flytrafikk, romfart, satellitter, overvåking, dyrehold og jordbruk.

I vesten er det i dag GPS-systemet til det amerikanske forsvaret som er enerådende. Men snart kommer det flere lignende satellitt-baserte navigasjons-systemer. Russerne bygger videre på sitt GLONASS-system, og vil om få år ha en god dekning over hele jordkloden. Innen Innen 2013 skal Europas eget Galileo-system være fullt operasjonelt.

«KOMPASS». Kineserne har valgt det passende navnet «kompass» på sitt navigasjonssystem. I Kina kan dette systemet tas i bruk allerede i 2010, men for global bruk er det ikke ferdig før om 11 år.

Allerede for to år siden skjøt kineserne opp sin første navigasjonssatellitt. Nylig skjøt de opp sin andre. 10 nye flyr i løpet av de neste to årene, og det avslutter første fase av prosjektet. Stormakten har et ambisiøst militært og sivilt romprogram og bruk av rommet er ansett som en viktig del av nasjonsbyggingen.

BEDRE NØYAKTIGHET. Hvis alle disse navigasjonssystemene kan brukes sammen, vil det kunne forbedre både nøyaktigheten og sikkerheten.

Compass tilbyr sivile brukere en nøyaktighet på inntil ti meter. Dette er ikke like bra som nåværende GPS, som kan ha en nøyaktighet på fem, seks meter. Galileo og GPS sammen gir en nøyaktighet på en til tre meter.

Det er usikkert om Compass vil bedre denne nøyaktigheten ytterligere, men det er klart at satellittdekningen blir mer omfattende.

TEKSTMELDINGER. Compass-systemet har også andre fordeler. Det kan brukes til å sende tekstmeldinger i fjerne områder og i maritime farvann hvor konvensjonelle satellitter ikke når frem. Dette kan blant annet brukes til å sende nødmeldinger.