Motorbåtindustrien lærer av seilbåtbransjen

I Nigel Calders kjølvann

I Nigel Calders kjølvann

Systemet for båter utviklet på seilskuta til langturseiler Nigel Calder, er nå satt i produksjon på motorbåter.

Publisert Sist oppdatert

NÅ I SERIEPRODUKSJON. - Systemet vårt for distribusjon av energi og for kommunikasjon mellom givere og instrumenter skal nå installeres på den nylanserte modellen 4tFOUR Genius til italienske Fiart Mare, et verft som er kjent for å være tidlig ute med bruk av nye teknologier, sier Tijmen Harbering, Operational Manager i selskapet Capi2 Nederland, som står bak den revolusjonære teknologien.

DE FØRSTE ERFARINGENE. Seilbåten til forfatter og langturseiler Nigel Calder, NADA IV, ble brukt som forsøkskanin. Det var nemlig på hans Malø 46 systemprototypen ble installert, og hans erfaring vil nå være nyttig for motorbåtbransjen.

- Systemet fungerer, men det har skapt en del hodebry og skift av deler det siste året, hvilket krevde en del assistanse fra produsenten, kunne Calder fortelle på årets Orust-messe, "Öppna Varv".

BRUKERVENNLIG. - Vi valgte Capi2 hovedsakelig fordi vårt system medfører en betydelig forenkling av elektroanleggets installasjon og vedlikehold. Capi2 gir oss mulighet til å utvikle en ny generasjon styresystemer for båter som skal være brukervennlige. Dette er den mest avanserte teknologien som finnes i dag, påstår Michele Illiano, Production Manager i Fiart Mare.

KORT OM SYSTEMET. Systemet til Capi2 består av en større backbone kabel basert på bussteknologi. Gjennom noder (mikroprosessorer) som fordeler både energi og signaler til mindre kabler, distribueres elektrisiteten til hele båten og man får givere og instrumenter til å kommunisere med hverandre. Hele systemet styres av en berøringsskjerm som gir brukeren informasjon om statusen til all elektronikk om bord.

SEILmagasinet publiserte en artikkel om Capi2-systemet temaet som du kan laste ned her (gratis hvis du er abonnent).

Fiart Mares verft måler 50 000 kvadratmeter og omfatter totalt 9 fabrikker med 120 ansatte og har eksistert i 45 år. Fjart produserer ca. 150 motorbåter i året.