For nød-, informasjon- og sporingsformål

Personlig satellitt-kommunikasjon

Personlig satellitt-kommunikasjon

SPOT er navnet på et rimelig og tilsynelatende godt system som gjør det mulig å sende nødmeldinger, e-post og SMSer fra nesten hvor-som-helst i verden – selv der det ikke er mobil-dekning!

Publisert Sist oppdatert

Dette kan nesten være det ultimate nød- og sikkerhetssystemet, ikke bare for seilere, men også for deg som går i fjellet eller som reiser alene rundt i verden. 

TO SATELLITTNETTVERK. SPOT er et nytt og rimelig satellitt-kommunikasjonssystem som bruker to satellittnettverk – ett til å motta GPS-posisjonen din og ett til å sende denne, sammen med brukerprogrammerte meldinger, til mottagere du selv velger.  SPOT gir deg blant annet mulighet for å sende meldinger til familie og venner når og hvor du vil. Det kan også brukes for å be om  nødhjelp når du trenger det.

Den lille håndholdte enheten kan sende din nøyaktige posisjon og melding til SPOTs satellittsystem. SPOTs kommersielle satellitter videresender meldingen din til spesifikke antenner rundt omkring i verden. Satellittantenner og back-up-utstyr videresender så meldingen din til riktig nettverk. Meldingen leveres etter dine instrukser via tekstmelding, e-post eller nødanrop via meldingssentralen.

FLERE MELDINGSTYPER. Du kan velge mellom forskjellige meldingstyper. En type OK-melding kan sendes til familie eller venner bare for å informere hvor du befinner deg. En annen type kan sendes til dem hvis du trenger hjelp. Nok en SOS- meldingstype kan benyttes hvis du er i nød.

Når SPOT sender en tekst- eller e-postmelding til en av dine kontakter – eller til en av GEOS internasjonale 112 nødmeldingssentraler – inkluderes dine eksakte koordinater og en link som også kan brukes for å se hvor du er på Google Maps(TM).

VANNTETT OG FLYTER. Den håndholdte SPOT-enheten veier 209 gram, er vanntett og flyter. Uten bruk varer to AA lithium-batterier i ett år. Eller opptil 7 dagers kontinuerlig sending av SOS-meldinger.

Den håndholdte enheten fåes for under to tusen norske kroner. Allerede nå kan den kjøpes fra Nautisk Forlag i Oslo. En årlig avgift på 99 euro dekker ubegrenset bruk av SOS-funksjon, og opp til 200 OK-meldinger, eller SMS-meldinger til mobiler over hele verden.

Utover dette er prisen for tekst-meldinger 0,1 euro per stykk. Vil du at familie og venner skal kunne spore deg kontinuerlig på Google-maps, koster det ekstra 39 euro per år.

KAN FØLGE DEG I SANNTID. Mot et tillegg på 39 euro per år kan du også få sporingsoppgradering, som lar SPOT sende GPS-posisjonen til din SPOT-konto hvert 10. minutt. Dine kontakter kan da følge deg i sanntid, og du lagrer koordinater slik at du kan se hele ruten din på et senere tidspunkt.

Les mer om hvordan alle disse funksjonene fungerer.