Ny tjeneste fra 1. desember

Statens kartverk tilgjengeliggjør kart på nettet

Statens kartverk tilgjengeliggjør kart på nettet

Fra 1. desember kan du klikke deg inn på Statens kartverks nettsider og få direkte tilgang til digitale karttjenester – helt gratis.

Publisert Sist oppdatert

Karttjenestene som frigis, dekker både sjø og land og oppdateres jevnlig.

– Dette viser at Kartverket er synlig til nytte for samfunnet og er helt i tråd med offentlig politikk om mer åpenhet, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup i en pressemelding.

HÅPER PÅ KREATIVITET. I meldingen heter det at det er fritt frem å utvikle egne funksjoner knyttet til kartene.

– Vær kreativ og bruk kartene våre til å utvikle nye spennende tilleggstjenester, oppfordrer Frøstrup.

Med frigivelsen av kartene håper hun at kreativiteten vil blomstre.

TESTPERIODE. I første omgang dreier det seg om en testperiode på seks måneder. Ordningen vil hele tiden evalueres og forbedres. Fungerer tjenestene slik man har planlagt, vil tilbudet gjøres permanent, heter det i pressemeldingen.

I vilkårene for visningstjenesten heter det at tilgangen er for personlig bruk, mens store nettsteder med over 50 000 treff per døgn må registrere seg hos Kartverket.

USIKRE. Ifølge en sak på Aftenposten.no kan det synes som om Kartverket selv ikke helt vet hvordan tjenesten skal håndtere tjenesten og hvem som skal få bruke den eller ikke.

– Vi er ærlig talt litt usikre på hvor grensen skal gå, sier han til aftenposten.no.

Han forklarer til Aftenposten.no at poenget er at privatpersoner nå får direkte tilgang til å bruke Kartverkets dynamiske kart på sine hjemmesider.

– Her kan man for eksempel tenke seg å legge ut kart og rutebeskrivelse fra helgens sykkeltur. Vi ser også for oss at ideelle organisasjoner og foreninger kan benytte seg av kartene.

– Skulle store foreninger som Vålerenga eller Røde Kors ønske å benytte våre kart, bør vi nok først ta en prat, sier Røed til Aftenposten.no.

FOR SEILERE. Den nye karttjenesten bør kunne interessere mange, ikke minst seilere og seilforeninger. Følges Anne Cathrine Frøstrups oppfordring kan man kanskje finne på spennende løsninger i forbindelse med for eksempel regattaer.