Søk i arkivet

Veivalget uke 49Bør man alltid ha på seg vest?

Bør man alltid ha på seg vest når man seiler – eller skal man kunne se an forholdene og anledningen og kle på seg vest deretter?

En leser av SEILmagasinets nyeste utgave – nr. 9 som er i handelen nå (i en uke til) – har reagert på at seilerne på forsidebildet ikke har på seg vest. Bildet er tatt i Moss Raymarine Race i sommer – en baneseilas utenfor Jeløya.

En nærmere kikk på de øvrige bildene fra den samme regattaen viser varierende bruk av vester om bord, men gjennomgangstonen i majoriteten av båtene er den samme; at de fleste ikke har vest på seg.

VEST OM BORD, JA, MEN BRUK? I forskriftene heter det seg at det skal være vester til alle om bord, men man kan selv vurdere om den skal brukes eller ikke – eller når den eventuelt skal tas på.

I jolleseilaser er det nå stort sett obligatorisk at man skal ha på seg vest til enhver tid. Tidligere var det slik at det ble heist en vest opp i en stang i startbåten om det var påbudt å ha vesten på seg.

ALLTID VEST. Det mangler sjelden på reaksjoner når vi viser bilder i SEILmagasinet av seilere som ikke har på seg vest. Mange mener at vest skal være en helt naturlig ting å iføre seg straks man legger utpå.

Man kan aldri vite når en ulykke inntreffer. Selv på en speilblank dag kan man for eksempel bli truffet av bommen eller miste balansen og falle over bord. Og burde ikke regattaseilere i særdeleshet, som utsetter seg for risikable situasjoner under en seilas, gå foran med et godt eksempel?

KOMMER AN PÅ… På den annen side er det mange som mener at det å skulle alltid ha på seg vest, er overdreven sikkerhet. Det er ubekvemt og varmt på pene dager. Man må kunne bruke sin egen dømmekraft og ta på seg vesten når man synes at forholdene og situasjonen krever det.

Hva mener du?

Skal man alltid ha på seg vest når man er utpå og seiler – eller skal det være opp til hver og en å bestemme når man skal ta den på seg?

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen