Ny modell fra Ørsta Marina Systems

Flytebrygge uten snubleledninger

Flytebrygge uten snubleledninger

Med sin nye bryggemodell Futura, mener Ørsta Marina Systems at brygger der du snubler i ledninger på bryggedekket er en saga blott.

Publisert Sist oppdatert

Den nye brygga, som er patentsøkt, har alle ledninger i rør under brygga, og på den måten  blir de ikke liggende oppå dekket – slik man er vant til på de fleste brygger i dag.

KANALNETTVERK. – Under betongdekket er det støpt inn et kanalnettverk med fem store kanaler i lengderetningen og tre store kanaler ut til hver båtplass. Disse har man tilgang til via fire adgangsluker. På denne måten kan alle rør og ledninger enkelt trekkes inn under dekket, forklarer pressemeldingen Ørsta Marina Systems har sendt ut i forbindelse med lanseringen av Futura.

De forteller også at det vil komme nye miljøkrav til marinaanlegg, noe Ørsta Marina Systems skal ha tatt høyde for i sin nye betongbrygge, som kommer på markedet nå i januar.

– Etter 25 år som produsent og leverandør av flytebrygger og marinaanlegg er vi stolte over å være først ute i Norge med en slik løsning, forteller daglig leder i Ørsta Marina Systems, Bjarne Voldnes.

ETTERINSTALLASJON. Den nye bryggemodellen har innlagte forsterkninger for etterinstallasjon av lysmaster, levegger, fortøyningspullerter og annet utstyr som krever robust innfesting og rørføringer. Kabler, rør og slanger kan dermed trekkes helt ut til den enkelte båtplass, eller føres fra kanalene igjennom dekket på anvist plass.

Sammen med betongelementene følger det med et malark, som har avmerkede felter for etterinstallering av utstyr. Malarkene viser tydelig hvor man skal borre for å sette opp for eksempel en lysmast eller en le-vegg.

– Slik unngår man å skade armering eller brygga, og brygga kan vokse etter hvert som behovene melder seg, heter det i pressemeldingen.  

 

- Å etterinstallere utstyr har vært dyrt for mange bryggeeiere. Ofte er det heller ikke kanalplass til å installere nye ting som lys eller vannpumper. Mange steder ender dette opp med utenpåliggende installasjoner som er utsatt for skade – og ikke minst skaper det rotete og uoversiktlige brygger, sier markedssjef Geir Østrem.

MILJØKRAV. I Norge er miljøstandarder som «Blue flag» under innføring. Disse stiller krav til havner og strender, blant annet når det gjelder løsninger for septiktømming.

 

– Dette er ikke noe problem med vår nye bryggemodell. I vår nye løsning kan anlegg for septiktømming installeres hvor som helst i anlegget. Kloakken pumpes ut av båten av en«”pump out station» og videre via rør i bryggas felles kloakkanlegg på land, slutter Østrem.