Dobbelt miljøvennlig:

Soldrevet «bunnstoff»

Soldrevet «bunnstoff»

Lydbølger erstatter bunnstoff-maling i et elektronisk system fra det engelske firmaet Ultrasonic Antifouling.

Høyfrekvent lyd med lav energi skal kunne drepe alger og hindre all slags groing på båters undervannsskrog. Siden man unngår bruk av giftstoffer, og fordi det drives med solceller – og ikke krever noen annen form for energi – kan man si at det er dobbelt miljøvennlig.

Systemet tilbys på markedet etter lang tids utvikling, og produsenten hevder at det nå benyttes med stor suksess over hele verden.

ULTRASONISKE GIVERE. Anlegget består av en eller flere ultrasoniske givere, en elektronikk-enhet, og en lade-kontroll-enhet for solcelle-paneler. Giverne monteres gjennomgående i skroget, slik at de ikke skal representere noen farts-reduserende hindring.

Bruk av solceller gjør at systemet ikke er avhengig av landstrøm. Lade-kontrollen sørger for at batteriet verken overlades eller overbelastes, og gir riktig energi til de ultrasoniske giverne.

ULIKE MODELLER. Flere forskjellige modeller tilbys. Ultra 10 er navnet på systemet som egner seg for båter opp til 10 meter, og Ultra 20 er beregnet for båter opp til 20 meter. Systemer både for 12 og 24 volt er tilgjengelige.

Effektforbruket er ikke uvesentlig, i det strømforbruket er fra 6A til 12 A. Prisene varierer fra 1500 euro til 2500 euro – eks mva.