Søk i arkivet

Først i verden?Kartplotter kun for seilbåter

Det påstås at Zeus fra B&G er verdens første plotter med funksjoner som er spesielt utviklet for seilere.

Til nå har Brookes & Gatehouse vært mest kjent som leverandør av de mer «proffe» seilbåt-instrumentene til de aller mest kresne seilerne.

PROGRAMVARE FOR REGATTASEILING.
Zeus er en konvensjonell kartplotter, men som i tillegg har programvare for regatta-seiling. Basert på data fra vindinstrumenter, logg, kart, værdata og båtens polardiagram, kan Zeus hele tiden beregne raskeste vei til neste merke. Dette fungerer best på lengre seilaser.

«Laylines» eller seilingslinjer kan plasseres i kartet for å fremstille grafisk en estimert seilingsrute til neste veipunkt. Denne kan eventuelt settes manuelt i forhold til sann vindvinkel eller ønsket vinkel. De som har B&G H3000-instrumenter fra før, kan overføre H3000-polardata til sin Zeus.

VÆRINFORMASJON.
«GRIB overlay» – værinformasjon – kan lastes ned fra Internett og legges oppå kartbildet, med symboler for vindhastighet, retning og barometertrykk. Ved hjelp av disse GRIB-filene kan man dermed planlegge en ruteplan utifra beste vind- og værforhold. GRIB-filer kan for eksempel lastes ned gratis fra www.yr.no, og man kan «scrolle» GRIB som «overlay» fremover i tid.

«Time plot/Wind plot», plott-diagram kan lagres over tid for å kunne analysere trender. Et plott-diagram – eller histogram – viser trender i forhold til vind, der senterlinjen er gjennomsnittsverdien. Det er enkelt å oppdage endringer, og ved å logge all data i minnet, kan Zeus fortsette der den stoppet dersom du har hatt plotteren avslått.

KOBLES TIL RADAR. Zeus kan tilkobles BR24 Bredbåndsradar og benytte samme funksjoner som for eksempel å legge radarbildet på plotterbildet, benytte MARPA (manuell funksjon for Automatic Radar Plotting Aid) for å unngå kollisjoner, eller også tilkoble AIS for å holde øye med annen trafikk. Med en bredbåndsradar er det mye enklere å finne plass til antennen fordi strålingen ikke er mer skadelig enn en mobiltelefon.

Zeus kan leveres i to størrelser, 8” og 12”, Z8 og Z12, og prisen vil være cirka 39 000 og 52 000 kroner. Begge modeller får Navionics Platinum-kart for hele Europa ferdig installert.

RESULTAT AV SAMARBEIDE. Zeus kan også tilkobles samme type tilleggsprodukter som Simrad NSE, slik som StructureScan sonar med side- og ned-skanning og det nye SonicHub musikk- og radioanlegget.

Zeus er et direkte resultat av samarbeidet mellom søsterselskapene B&G, Simrad og Lowrance, med det norske firmaet Navico Holding som eier. Det er derfor lett å kjenne igjen Simrad NSE-designet med den robuste, vanntette kontrollenheten, LED-skjermen, betjeningspanelet og den logiske menystrukturen.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen