Slavedisplay for alle båter

Furuno RD-33

Furuno RD-33

Hvis du ønsker å se data fra forskjellige instrumenter på én skjerm, trenger du et slave-display. Furunos nye RD-33 er et nydelig eksempel på en slik enhet, og som kan kobles til forskjellige slags data-bus’er.

Publisert Sist oppdatert

Furuno Remote Display RD-33 har en stor 4,3” LCD fargeskjerm, samt noen manøvreringsknapper. Den kobles til båtens 12 til 24 V anlegg, og trekker en strøm på rundt 100 mA. Instrumentet er vanntett i henhold til spesifikasjon IP56, og kan brukes på temperaturer fra ÷15 til +55 grader Celcius.

NETTVERK. Enheten kan enten kobles til en NMEA 0183 databus, eller et CAN-nettverk. Det siste er det data-nettverket Furuno benytter i sitt NAVnet, men som (i følge Furuno) også skal være kompatibel med NMEA 2000.

Alle slags data «raser» kontinuerlig igjennom instrumentet på den tilkoblede data-bus’en. Bare de data som er valgt, plukkes ut av datastrømmen, og vises på skjermen. Med knappene kan man velge hvilke data som skal vises. På illustrasjonsbildet vises for eksempel sann relativ vindretning, og sann vindstyrke, samt fart (SPD, kn).

ALLE MÅLEDATA. Alle vanlige måledata som brukes i båter, kan vises. Fra posisjon, kurs, fart over grunnen og dybde, til batterispenning, vind-hastighet og retning. Dataene kan typisk komme fra en tilkoblet GPS, kartplotter, ekkolodd, vind­instrument, radar, fartslogg og motor-instrument. Man kan velge å vise dataene på forskjellige måte og med valgbare tall-størrelser. De kan vises grafisk (som vindvinkel) og/eller med tallsifre. Opptil 6 data kan vises samtidig.

En typisk plassering av et slikt display er i cockpiten. Denne type bruk tillater at mange andre instrumenter da kan monteres tørt under dekk.

Prisen ligger litt under 5000 kroner.