Defa SmartCharge

Innovativ og praktisk lader

Innovativ og praktisk lader

For første gang er jeg imponert over utformingen av en batterilader. DEFAs nye SmartCharge lader er en meget praktisk utformet sak, som også tilbyr sikker og trygg lading av alle slags båtbatterier.

Publisert Sist oppdatert

«Verdens enkleste lader», det er det DEFA kaller sitt nyeste produkt. Og den synes virkelig å være enkel å bruke. På laderens forside finner man en lade/stus-indikator, samt to knapper. Den ene er en av/på-knapp, den første jeg noen gang har sett på en lader.

Fordelen med den, er at man kan koble laderen til strømnettet (230V) og batterier (12V) i en tilfeldig rekkefølge, og så slå på laderen. Med denne løsningen er det ikke lenger viktig før lading å koble til batteriet først – og strømnettet etterpå, og i omvendt rekkefølge etter lading – for å unngå gnistdannelse.

TILPASSER SEG BATTERIET. Som de fleste andre av dagens – litt mer avanserte – batteriladere, vil denne laderen automatisk tilpasse seg batteriet, og lade det opp uten overlading. Et batteri vil også alltid kunne være tilkoblet laderen uten å skade batteriet. Ladespenningen tilpasses omgivelsestemperaturen, for å kunne gi batteriet en optimal lading. Laderen er sprutsikker, etter spesifikasjon IP65. Ladehuset er magnetisk, med en gummiert overflate.

ALLSIDIG BRUK. Laderen er angitt å være like godt egnet til motorsykkel og bil, som til båt. Den kan også anvendes som en 12 V kraftforsyning, enten det er for bruk av kartplotteren hjemme, eller for å forsyne båten eller bilen med strøm mens batteriene skiftes (for at ikke all elektronikken om bord skal stoppe opp).

I sin iver etter å fortelle hvor enkel denne nye laderen er å bruke, synes DEFA foreløpig å ha glemt å angi dens elektriske egenskaper. Ikke noen steder har jeg til nå for eksempel funnet noen spesifikasjoner om hvor mye ladestrøm den kan gi, hvilke nettspenninger den krever, om den er beskyttet mot feilkobling og kortslutning – eller om den er dobbeltisolert.

Prisen er ca. 800 kroner.