Leopard 46

Innholdsrik cruisingkatamaran

Innholdsrik cruisingkatamaran

Katamaranen Leopard 46 har en rekke fiffige detaljer.

Publisert Sist oppdatert

– Leopard 46 er en båt for langtur og charter. Det er det Ralf Zander fra Northern Multihulls som sier. Northern Multihulls er det svenske selskapet som selger denne sørafrikanske katamaranmodellen i Norge.

Som charterbåt er Leopard 46 blant annet hyppig brukt av det store charterselskapet Moorings verden over. Moorings 46 heter den da.

På katamaranvis er lugarene plassert i hvert av de to skrogene, og du kan velge om du vil ha tre eller fire lugarer i alt. Med tre lugarer er et helt skrog tilegnet, fortrinnsvis, eierne, og du får da nærmest en egen liten leilighet å bolle deg i med  eget, stort toalettrom.

SEILENDE KATAMARAN. Zander påpeker at Leopard 46 er en seilende katamaran. Den har mer seil enn gjennomsnittet av typiske charter-katamaraner, og den stikker dypere. Kjølbladet som skal bedre bidevindsegenskapene, er festet i en egen kassett i skroget, og løsningen er innrettet slik at om du skulle gå på grunn, ryker en brytepinne, kjølen faller av – hvilket ikke er noe dramatisk i en katamaran – og flyter opp. Får du fatt i kjølen, kan den monteres på nytt med ny brytepinne.

VANNTETTE SKOTT. Leopard 46 har også vanntette skott i endeskipene i fall du skulle treffe noe i sjøen som slår hull i dem. En annen detalj er at motorrommene – ett i hvert skrog – er helt adskilt fra resten av båten. Det har den praktiske betydningen at dersom for eksempel seilbåtdrevet skulle gå, vil ikke det forårsake noen lekkasje inn i resten av båten.

Leopard 46 har flybridge. Båten styres derifra, og høyden på denne styreposisjonen gjør at du får et bedre overblikk over katamaranens fire hjørner. En annen, fiks detalj er at båten har fast bimini over såvel styreposisjonen som cockpiten akter – noe som gjør at du kan gå tørrskodd helt fra sovelugaren og opp til styreplassen dersom det skulle regne.

KONVERTERES. Badeplattformen akter mellom skrogene kan heises opp og omgjøres til en sittebenk mellom skrogene aktenom cockpiten.

Leopard 46 bygges av Robertson and Caine, som er et anerkjent verft i Sør-Afrika. Konstruktører er Gino Morrelli og Pete Melvin – som har vært involvert i flere store flerskrogsprosjekter på den profesjonelle arenaen. Maxi-katamaranen PLAYSTATION er en av dem. Katamaranen ALINGHI i America’s Cup er en annen.