Flyvende katamaraner

Foiler til folket

Foiler til folket

Nå skal du også opp i lufta.

Publisert Sist oppdatert

Det var Moth-klassen som startet revolusjonen med flygende skrog. Da Team New Zealand viste de første bilder av deres 72 fots katamaran med foiler, trodde de fleste at det var fotojuks. I løpet av America’s Cup utviklet disse båtene kryssfarten fra under 20 knop til nesten 30 knop. Jibbeteknikken ble også så god, at båtene nærmest ikke falt ned fra foilene.

Flying Phantom var i gang som prosjekt før America’s Cup. Alex Udin og Martin Fischer utviklet en båt for den nye flerskrog-OL-klassen. Båten ble ikke ferdig til uttaket der Nacra 17 ble valgt. I ettertid er det blitt brukt mye tid på å utvikle ror og foiler til båten. Flying Phantom er blitt brukt av Frank Cammas. Flying Phantom er rask og går over 25 knop i så lite som 5-6 m/sek vind.

I forhold til en Formula 18 er Flying Phantom bredere og lettere, men skal samtidig være mulig å sjøsette fra en strand. Båten vil bli vist for første gang under utstillingen i Paris i desember.

Båten er utviklet av Sail Innovation fra Frankrike, som også lager F18, samt seil for katamaraner og seilbrett. og de første produksjonsbåtene blir levert i starten av 2014. Båten vil koste ca. 250 000 norske kroner levert verft, inklusiv moms.