I julepresang-modus?

Nyttig klokke for regattabruk

Nyttig klokke for regattabruk

Seileren Esben Keim har god erfaring med regatta-klokke fra Garmin.

Publisert Sist oppdatert

Express-seileren Esben Keim i Oslo Seilforening har brukt regatta-klokken Garmin Quatix gjennom en hel seilsesong og etter sesongen satte han seg ned og gjorde opp status. Han deler gjerne sine erfaringer med SEILmagasinets lesere.

Her er hans rapport:

Garmin Quatix er en avansert seilklokke utviklet for seil- og regattabruk. Klokken kan brukes som en selvstendig enhet, eller kobles sammen med Garmins øvrige instrumenter. Sammen med andre instrumenter vil man kunne trådløst fjernstyre autopilot samt få data fra øvrig utrustning tilbake til skjermen på klokken.

Jeg har ikke fått testet klokken i samspill med andre instrumenter da vi ikke har slike om bord. Jeg er selv en aktiv regattaseiler med ambisjon om å bidra til at min båt er blant de ledende i Norge. Min rolle om bord er primært knyttet til seiltrim og taktikk og klokken er ikke testet ut i kombinasjon med rormannsrollen.

HAR BRUKT KLOKKEN MYE. Jeg har i sesongen 2014 testet Garmin Quatix-klokken til regattabruk. Jeg fikk klokken levert rett før svensk mesterskap (SM) i Albin Express i Marstrand og har siden brukt den under VM i ORC i Kiel, nordisk mesterskap (NoM) i Albin Express i Oslo samt på tirsdagsseiling i Oslo Seilforening. Båtene jeg har seilt på har allerede hatt installert instrumenter som har angitt nedtelling til start (klokke), vindskift og fart gjennom vannet. Jeg har ikke hatt tilgang til fart over grund (SOG) informasjon fra båtens instrumenter.

AVSTAND TIL STARTLINJEN. Før jeg mottok klokken hadde jeg satt meg inn i spesifikasjonene til klokken, men ikke i brukermenyene. Forventningene var primært at klokken skulle kunne bidra til å angi avstand og tidsbruk frem til startlinjen, sekundært var det viktig å kunne finne fart over grunnen (SOG) for å bedre forstå strømbildet ved å sammenligne med båtens logg (fart gjennom vannet). Vindskiftfunksjonen hadde vi allerede om bord og var ikke så viktig.

MYE TRYKKING, MEN DET KAN UNNGÅS. Etter at jeg fikk klokken, fikk jeg ikke så mye tid til å sette meg inn i eller å teste funksjoner eller menyer før første startskuddet gikk. Den umiddelbare erfaringen var at GPS-en var svært nøyaktig og helt klart til å stole på, samtidig som menyene krevde litt trykking for å legge inn/markere startlinjen. Etter hvert som jeg ble bedre kjent med menyene, gikk dette veldig fint, men det krever litt trykking – og jeg vil tro at det kan være litt mye om man seiler alene i en jolle og samtidig skal håndtere alt annet.

Generelt opplevde jeg menyene som litt tungvinte, når jeg siden har funnet ut at man kan personalisere og tilpasse klokken og menyene, fungerer alt mye mer smidig og effektivt. Jeg valgte å sette opp klokken slik at den etter at starten gikk, så gikk klokken over en modus hvor den viste fart over grunnen (SOG), dette var svært nyttig, men forutsetter at du har kalibrert båtens logg. Når dette er på plass, er det enkelt å forstå mye mer av strømbildet.

Funksjonen med å tolke vindskiftene får jeg i Expressen fra om bord-instrumentene og valgte å prioritere SOG-informasjon fra klokken. Under ORC-VM ble vindskift-funksjonen testet, og den fungerte svært godt og ga kontinuerlig et godt bilde av hvordan vinden endret seg og om man var på header eller lifter.

MANGE FUNKSJONER SUGER STRØM. Som alle klokker med innebygd GPS bruker også Garmin Quatix mye batteri om man har klokken på hele dagen med GPSen i gang. Dersom man har GPSen i drift hele tiden, må man planlegge med ladning etter hver regattadag. Dersom man velger å sette opp klokken slik at GPSen slår seg av etter start, og manuelt starter når du har behov for det (den starter ganske raskt da), kan man forlenge batteritiden med flere dager. I klokkemodus med GPS avslått har man ukesvis med batterikapasitet.

OPPSUMMERING. Garmin Quatix er en klokke som egner seg godt for kappseilas, den er vanntett, har et godt display, mange tilkoblingsmuligheter, ser bra ut og er et godt bidrag for å kunne seile bedre.

Klokkens menyer dekker alle de behov jeg hadde på regattabanen, at man enkelt kan personalisere klokken er svært nyttig og bra. Menyene som kun styres av knappene fremstår som litt tungvinte og krever litt tilvenning, en touch-skjerm ville kunne gjort ting litt enklere. Responsen på menyene er generelt god, men det kan ta litt tid å få i gang GPSen første gang man tar den i bruk hver dag.

For egen del utgjorde klokken en stor forskjell i resultatene når vi seilte med lange startlinjer, uten klokken ville vi med stor sannsynlighet ikke lykkes så godt i regattaene. Jeg vil anbefale klokken.

Sier altså Esben Keim.