Søk i arkivet

Foto:

Nye septik-regler i SverigeSlik gjør du båten Sverige-vennlig

Til sommeren kan du ikke tømme septiktanken i sjøen lenger, men hva gjør du?

Skal du tømme septiktanken når du er på seiltur i Sverige til sommeren, må det skje ved en offentlig tømmestasjon. Å la skitten gå i sjøen er ikke lenger tillatt, med mindre du stikker 12 nautiske mil til havs før du åpner slusene.

OMBYGGING MÅ TIL. De færreste norske båter har imidlertid noen dekksmontert tømmemulighet, og for å få en slik må du foreta en ombygning om bord.

– Det var enklere enn jeg hadde trodd, sier Axel Nissen-Lie, som har foretatt en slik ombygning i sin egen båt.

– Har du allerede septiktank om bord, er det verken komplisert eller kostbart å installere en mulighet for tømming over dekk, skriver han i nyeste utgave av SEILmagasinet (nr. 2/2015).

DETALJERT OPPSKRIFT. I sin artikkel går han igjennom og beskriver prosessen i detalj. Totalt kostet ombygningen ham 1874 kroner, men vil du ha profesjonell hjelp til jobben, må du regne med 1500 til 2000 kroner til i arbeidspenger.

Tømming av septiktanken vil være gratis, og i Sverige fins det ca. 200 tømmestasjoner, men som en konsekvens av de nye reglene er det nå planlagt 400 nye. I Norge er det til sammenligning ca. 100 tømmestasjoner.

KØER. – Jeg tror nok du må regne med køer rundt tømmestasjonene i Sverige til sommeren i den travleste ferietiden, spår Axel Nissen-Lie.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen