FARE: Dårlig kvalitet på skroggjennomføringer kan føre til at båten synker.
TÆRET: Messing får en rød tone når sinken er tæret vekk. Da blir metallet sprøtt og svakt.
PLAST: Eksperter mener kompositt er best. De største leverandørene er Forespar (bildet) og Trudesign. Ikke bruk PVC.
SJEFEN: Engelske Blakes sies å produsere kremen av ventiler og skroggjennomføringer. De var tidligere laget av bronsje. Nå brukes DZR-messing. Denne har ventilen er fastmontert på gjennomføringen.
BYTT: Takstmann Are Wiig anbefaler å skifte til skroggjennomføring i sjøvannsbestandig bronse eller kompositt. Han har sett mange skrekkeksempler, og også sett båter som har sunket.
LANDSTRØM: Peter Meyer jobber som konsulent for båtverft, blant andre Bavaria. Han mener at dårlige skroggjennomføringer skyldes feil i det elektriske anlegget, og anbefaler gjennomføringer av plast.
OPPGRADERT: ? Vi har brukt DZR-messing i 25 år med svært få tilfeller av feil, men har nå gått over til bronse som koster mer og er enda bedre. For toalett har vi byttet til plast, forteller produktsjef Erik Strömberg i Jeanneau.
LANDSTRØM: Peter Meyer jobber som konsulent for båtverft, blant andre Bavaria. Han mener at dårlige skroggjennomføringer skyldes feil i det elektriske anlegget og anbefaler gjennomføringer av plast.
TESTET: – Produktsjefen hos Biltema, ­Christoffer Torén, forsikrer at deres produkter er tilpasset båtbruk og blir testet.

På tide å bytte skroggjennomføringene

Skroggjennomføringer kan være produsert i dårlig kvalitet, og feil på strømanlegg gjør saken verre. Vi har snakket med eksperter og undersøkt hva slags løsninger moderne båter blir levert med.

Publisert Sist oppdatert

Båten din en full av hull, tettet av messingbiter som tæres i stykker. Det engelske båtbladet Yachting Monthly har satt i gang en kampanje for at CE-kravene skal settes høyere. Det vil bli gjort. Vi har hørt med de største produsentene, og de hevder at deres løsninger holder mål i dag.

Kan synke etter fem år

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER