Utviklet robotstyrt seilbåt

Alene: Seilbåten «Autonomus» seiler helt på egenhånd og takler forskjellige vær- og vindforhold. Under testingen har studentene fulgt den med følgebåt.
Står bak: Tre tidligere studenter har utviklet en robotstyrt seilbåt, (foran fra venstre) Frederic Syversen Avias, Simen Weum, (bak fra venstre) Mikael Tunge og veileder, høgskolelektor Marius Tannum.
Automatikk: Seilbåten stiller seilet automatisk og sørger for riktig kurs uavhengig av vindretningen.
Test: Det er blitt mange turer ut på fjorden med båten og mye testing. Her kontrollerer Mikael båten fra PC-en.

Seiler uten kaptein

Seilbåten «Autonomus» kan seile autonomt mot et ønsket punkt og trenger ikke bemanning. Systemet som styrer den har et stort potensiale innenfor flere områder, blant annet overvåkning.

Publisert Sist oppdatert

Den helautomatiske seilbåten er utviklet av tre studenter ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold som har hatt det som sin bachelor-oppgave våren 2015. Studentene er Mikael Tunge, Simen Weum og Frédéric Syversen Avias, som alle var bachelor-studenter i Maritim elektro-automasjon denne våren.

Selve båten er en 2,4 mR på 3,5 m som er utstyrt med GPS, sensorer som registrerer vindstyrke og vindretning, og motorer som styrer ror og seil. Dermed er den i stand til å registrere posisjon ved hjelp av GPS, hastighet, kompassretning, vindhastighet, vindretning og krengning. Studentene forklarer at båten ved hjelp av disse systemene kan seile mot et på forhånd definert mål uavhengig av vindretningen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER