«Drømmen om Britannia»

NRK viser filmen Ann Coates har laget manus til, og som handler om broren Sigurd Coates fantastiske båtprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

«Britannia» var den vakreste og raskeste av de klassiske seilyachtene som konkurrerte langs kystene av England i begynnelsen av forrige århundre. Kongene Edward 7. og George 5. vant mange hundre regattaer med henne – hun ble en legende. 100 år etter går nordmannen Sigurd Coates i gang med sitt livs prosjekt: å bygge en nøyaktig kopi av båten i arktisk Russland.

Sigurd Coates, 56 år gammel elektroingeniør fra Moss, kjøpte på begynnelsen av 1990-tallet et skipsverft i Arkhangelsk i Nord-Russland for å realisere sin drøm. Arbeidet bød på utallige utfordringer – teknisk, økonomisk og menneskelig – og involverte fagfolk fra mange land.

Båten stod klar for sjøsetting våren 2005, men da nektet den nye russiske verftseieren å levere båten, og truet direktøren på livet. Coates måtte gå rettens vei for å få Britannia ut av Russland. Høsten 2008 hadde han vunnet i tre rettsinstanser. Men da påsto verftseieren at båten i hallen var «Tsar Peter» – en ny båt de hadde bygget på tre måneder! Den utrolige historien fortelles av Ann Coates, som har fulgt sin brors båtprosjekt fra 2005. Kan omkostningene av å følge sin drøm bli for store? Når er det tid for å snu?

Dokumentar: 58 min. DV

Produsent: Knut Skoglund

Manus/regi: Ann Coates

Dramaturgi: David Wingate, Ulf Breistrand

Foto: Dan Jåma, Bård Wormdal, Hans Gundersen, Ann Coates m.fl.

Klipp: Lisa Ekberg, Gry Marhaug, Peter Kuzinsky, Ann Coates

Musikk: Knut Halmrast

Lyddesign: Håkon Lammetun

Distribusjon: nrk, Pomor Film

Finansiering: Norsk filmfond v/ Stig Andersen, Nordnorsk filmfond, Norsk filmutvikling v/Ulf Breistrand, Fond for lyd og bilde, NRK,

Coates Productions, Pomor Film

Sendes av NRK itirsdag 22. juli kl.22.15