«Berserk»-forliset:

ANKER DOMMEN: Jarle Andhøy: Arkivfoto: Linn Krogh Hansen.

Andhøy anker dommen

Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt til å betale 45.000 kroner i bot for å ha seilt til Antarktis uten de formelle godkjennelsene.

Publisert Sist oppdatert

Andhøy reiste uten formell godkjennelse fra Norsk polarinstitutt. Jarle Andhøy og hans advokat, Brynjar Østgård, er ikke enig i tingrettes kjennelse, skriver dagbladet.no. De vil anke saken.

Ikke ilandstigning

– Vi mener at tingretten tar feil. Jarle Andhøy har seilt på det åpne hav, det har han lov til, uavhengig av destinasjon, sier Østgård. Han viser til at traktatsreglene gjelder for ilandstigning og ikke på havet.

Andhøy sto tiltalt for å ha reist uten godkjenning, konsekvensutredning og forsikring, da han reiste tilbake til Antarktis for å lete etter forliste «Berserk» og tre av mannskapet i 2012.

– Saken vil bli anket da dommeren selv har konkluder med at området er åpent hav, men dømmer etter traktatsregler som gjelder på land. Han har heller ikke forstått at det ikke er meldeplikt å seile på åpent hav, uttalte Andhøy i en SMS til Dagbladet 23.juni.

Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel. Andhøy hevdet i retten at han ble bøtelagt på feil grunnlag, og at han ikke trengte tillatelse for å seile i internasjonalt farvann i Antarktis. Retten slo fast at alle som går sør for 60. breddegrad, har en meldeplikt.

Nye opplysninger

Andhøy ønsker samtidig innsyn i kommunikasjonen mellom Norsk Polarinstitutt og offentlige aktører som befant seg i McMurdosundet forut for forliset.

Han sier til vg.no at han i rettssaken fikk bekreftet av Birgit Njåstad, seksjonsleder i Norsk Polarinstitutt, at det har vært omfattende kontakt mellom Norsk Polarinstitutt og flere offentlige aktører i McMurdosundet.

– Denne vil nå bli begjært utlevert, og er av vesentlighet for den egentlige saken her, som er ulykkesspørsmålene jeg er opptatt av, sier Andhøy, ifølge vg.no.