«RS 5 Liv» ute av kontroll

Det var like før den verneverdige redningsskøyta ente sine dager på Læsø sist sommer. Her er film fra dramatikken.

Publisert Sist oppdatert

«RS 5 Liv» er viet stor plass i siste nummer av Seilas. Redningskjøyta har vært et viktig medlem av familien Smith i 50 år. Arne og Unni Smith kjøpte båten som unge småbarnsforeldre, helt uten seilerfaringer. For å finansiere restaureringen av skøyta måtte familien selge huset.

I dag er det sønnen Terje og kona Inger som eier «Liv», og båten er i bedre stand enn noen gang.

Vært gjennom det meste

«RS 5 Liv» ble bygget i 1893, og reddet 132 liv i sin 28 år lange tjeneste som redningskøyte. Familien Smith har tatt skøyta på en jordomseiling, og har også seilt til Svalbard og Grønland. På Grønland opplevde skøyta to orkaner som ente med mastebrekk.

«RS 5 Liv» har også deltatt i en rekke Tall Ships Races med gode resultater. I sommer var den på vei til et slikt stevne i Østersjøen da den gikk på grunn. Skøyta ble tatt opp på slipp på Læsø for inspeksjon. «RS 5 Liv» var litt smal for slippvognen, og hadde for dårlig støtte under kjølen. Som dere kan se av videoen skled skøyta av slippen. Inger Smith filmet det hele.

Dramatikken i Danmark, og familien Smiths utfordringer og opplevelser med redningsskøyta kan du lese om i Seilas som nå er i salg.

Du kan også kjøpe bladet digitalt her.

«RS 5 Liv» blir nå brukt av tre generasjoner Smith.
«RS 5 Liv» i isen utenfor Grønland.