Kristin Songe-Møller holder på med å lage et kunsttrykk av dette motivet som fårhåpentligvis skal hjelpe henne med satsningen.
Kristin Songe-Møller seiler som eneste skandinav den tøffe Figaro-klassen i Frankrike.

Maler for å seile

Å satse 100 prosent på solo-seiling i Frankrike koster. For å klare det har Kristin Songe-Møller tatt frem kunstnertalentet sitt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trenger nye seil, og for  å kunne delta i regattaen over Atlanterhavet til våren, må jeg ha penger. Jeg hadde håpet på en lukrativ sponsoravtale, men nå har jeg gått til plan B, forteller seilerjenta til Seilas, som i den siste tiden har fått spalteplass både i Seilas og i Aftenposten ved siden av både radio- og TV-sendinger.

I løpet av høsten har hun malt syv akvareller, som hver forteller en historie hun opplevde på regattabanen i sommer når hun deltok i den tøffe Figaro-klassen i Frankrike.

Trenger penger

De fleste deltagerne i Figaro-klassen, som er springbrettet til IMOCA 60-klassen, har gode sponsoravtaler i ryggen. Det gjør det mulig med en hjelper på land, kjøp av nye seil og penger til hotell og mat. Nå som sponsormarkedet har tørket inn i Frankrike, har også flere seilere startet med å jobbe ved siden av for å få det til å gå rundt. Mange tar strøjobber i havner med båtvedlikehold, andre hjelper til med seil.

– Jeg har tegnet og malt hele mitt liv, men har aldri solgt et bilde, forteller arkitekten, som har lagt utdannelsen sin til side for å seile. Men hun vet at bildene har en verdi. Hun hadde noen bilder utstilt på skolen, og to av dem ble stjålet.

Satser på trykk

I disse dager blir det satt i gang et trykk av ett motivene som skal produseres i hundre eksemplarer, alle nummerert og signert. Bildene blir solgt for 1500 kroner per stykk, og Kristin Songe-Møller har klart å gjøre gode avtaler. Trykkeriet gjør jobben til selvkost, så pengene vil gå til å støtte seilingen, og til postbudet der du bor. Prisen på posten er det lite en seiler kan gjøre noe med.

Kristin Songe-Møller håper at salget av de trykte kunsverkene kan hjelpe henne godt på vei. Hun håper også å kunne selge noen av originalene, og håper på et telt i Race Village hvor det strømmer til tusener av publikum under La Solitaire du Figaro.

Kostbar seilas

Allerede i mars starter første store regatta i Figaro-klassen. Den starter på den franske vestkysten, og har målgang i Martinique i Karibia.

– Det koster 50 000 euro, eller nesten en halv million kroner for å delta, forteller Kristin Songe-Møller. Regattaen vil kreve en kostbar forsikring, og båten må transporteres hjem til Europa igjen. Hun vil også slite i stykker et seilsett til ca. 160 000 kroner i løpet av seilasen over.

Drømmer om en tørr seng

Til sommeren blir det en ny runde i La Solitaire du Figaro. Sist fikk hun skrapte sammen nok penger til en hjelpende hånd i land, som kjørte rundt med utstyr i bil og som hjelper til med praktiske oppgaver. Med litt inntekt fra bildene håper Kristin at hun slipper å sove i båten.

– Det verste er ikke at køya om bord er rå. Det største problemet var å få sove. På brygga var det tusener av publikum som var veldig nysgjerrig på en båt med norsk flagg på hekken.

Kjøp på nett

De nummererte og signerte kunstrykkene vil bli solgt vi internett. Følg med på Kristin Songe-Møllers blogg,

Du kan også lese et seks siders portrett av soloseileren i siste Seilas som er i slag om dagen. Du kan også laste ned saken som PDF her.

Kristin Songe-Møller gjorde Seilas' redaksjonslokale til et galleri.