Frerik Lööf debuterte i Marstrøm 32 under Tjørn Rundt, men til tross for den dramatiske starten blir det mer flerskrogsseiling på svensken.
Fredrik Lööf og to av barna nyter den første sneen på Spåtind. Foto fra Facebook

Svensk OL-vinner blir hotellvert på Torpa

Den olympiske mesteren i Starbåt, Fredrik Lööf og samboeren Maj Elin Storeide har gjort opplendinger av seg og skal gjenoppbygge det tradisjonsrike Spåtind Høyfjellshotell. Men svensken har også spennende seilplaner på gang.

Publisert Sist oppdatert

Mens Frerik Lööf var midt i OL forberedelsene fikk han og lege-samboer Maj Elin Stroreide tilslaget på kjøp av det kjente Spåtind Høyfjellshotell. For to millioner kroner fikk de 84 rom og dansegulv, to små skiheiser, rundt 200 skipar og fullt barskap. Blant mye annet, ifølge en atikkel i Aftenposten tidligere i år.

Hotellet hadde vært til salgs i over ett år, før Storeide og Lööf  fikk tilslaget. Storeide byttet ut enebolig på Ski og legeklinikk på Nordstrand i Oslo med hotellet ved foten av Spåtind i Nordre Land, midt mellom Gudbrandsdalen og Valdres, et hotell som hadde sine glansdager på 1960- og 1970-tallet.

Etter en dundrende konkurs i 2010 med nesten 100 millioner kroner i gjeld, har hotellet stått tomt. Resepsjonsområdet kunne ha tatt imot gjester i morgen, men soverommene avslører at samboerparet har en oppussingsjobb foran seg. - Her kan det brukes 30 millioner på å pusse opp. Eller fem millioner. Vi tror vi skal klare oss med fem, i første omgang, sier de.

Salgstakst 11.2 mill.

- Selv om stedet har nostalgisk sjarm, var markedets respons at stedet har begrenset økonomisk verdi, konkluderte advokat Jens-Petter Nygaard hos advokatfirma Gjermund Kalsnes på Dokka i en redegjørelse til Gjøvik tingrett så sent som 21. mars i år.

Nygaard sto, på vegne av panthaver, for tvangssalget av Spåtind. Opprinnelig var salgstaksten satt til 11,2 millioner kroner. Senere ble den redusert til 6 millioner kroner. Da Maj Elin Storeide og Fredrik Lööf bød 2 millioner kroner, ble det akseptert av panthaver Nordea. Hotellet har en teknisk verdi på 50 millioner kroner.

Skal drive slanke-hotell

Storeide og Lööf er fullt klar over at denne delen av hotellbransjen har hatt noen tøffe år. Men de har likevel tro på at de skal få det til. Selv om hun er lege, er ikke Storeide ukjent med å jobbe med turisme og opplevelser. I flere år arbeidet hun for et reiselivsselskap i Hemsedal. Men paret understreker at de ikke har planer om å kopiere fortiden.

- Vi er ikke på jakt etter den tradisjonelle høyfjellshotell-kunden. Målgruppen er de som vil trene, komme seg ut i naturen og bli bedre. Foreløpig legger hun legekarrièren på is, i alle fall det første året, men tar sikte på å ta med seg kunnskapen til fjells: Hun ser for seg at stedet også kan bli et trenings- og behandlingssted for overvektige. - Det er en gruppe jeg har møtt som lege, men har kunnet gjøre lite for som fastlege. Her har jeg mulighetene.

Livsstilsendring

Gjenåpning av hotellet skal etter planen skje 16. november, i første omgang med rundt 20 rom. Svømmebassenget legger de inntil videre lokk over, og danserestauranten skal bli treningsrom. Hotellet blir også bolig for paret og deres tre barn. - Det blir en livsstilsendring. Vi ønsker at barna skal vokse opp i nærheten av naturen. Men vi er realistiske. Det blir mye jobb fremover, sier de.

Fortsetter seilingen

Å legge opp seilingen har ikke vært sktuelt for Fredrik Lööf som nå har tre OL medaljer, en fra Finnjolle og to i Star. Men ettersom Starbåten er på vei ut av OL programmet, måtte han finne på noe annet, noe nytt og spennende. Og det ble sponsoren fra Starbåtsatsingen, Berg Propulsion som kom med svarene. Den svenske fabrikken som er verdensledende i å lage vridbare propeller, var en sterk og synlig samarbeidspartner i Puma laget under siste Volvo Ocean Race. Daglig leder Håkan Svensson som selv er ivrig seiler ønsket å gå inn i et nytt seilprosjekt og har engasjert seg i den nye Martström 32 klassen. Selskapet har kjøpt flere båter og skal være med å bygge opp en serie internasjonale regattaer for denne klassen.

Oslo er med

For 2013 sesongen blir det regattaer i blant annet Kiel, Oslo og Marstrand og produsenten, Marström Composites håper å selge flere båter i Skandinavia og i Europa for å kunne bygge ytterligere på denne serien. I dette arbeidet er Fredrik Lööf en viktig ambassadør, og i USA er Puma-skipper Ken Read igang med å sondere mulighetene for noe tilsvarende. Marstrøm 32 fyller et tomrom mellom OL klassen Nacra 17, Formula 18 og AC45 klassen. Det gjør at mange har stor tro på denne båten som for en relativt rimelig pris gjør det mulig å oppleve moderne flerskrogsseiling på sitt beste.