Carlos Serra Nadal er i Årets Båt juryen.
Carlos Serra Nadal utdanner seg til båtkonstruktør som 60-åring.

Tilbake på skolebenken

Det er ikke lett å være frilans båtjournalist i Spania om dagen.

Publisert Sist oppdatert

Carlos Serra Nadal fra Spania er jurymedlem i kåringen av Årets Båt. Den erfarene seileren har vært frilans-journalist for båtbladet Yate, men dårlige økonomi gjør at det blir lite arbeid. Forlaget som ga ut bladet, gikk konkurs i vinter, men redaktøren gikk sammen med redaktøren i et motorbåtblad i samme forlag, og startet opp et fellesblad sammen.

– Så langt klarer vi å få det til å gå akkurat rundt, men det er vanskelig å få annonser fra et båtmarked som er helt dødt, forteller journalisten.

Oppfyller drømmen

Carlos har alltid drømt om å være en båtdesigner, og han er svært opptatt av båtenes linjer og egenskaper. Han er også en av juryens mest erfarene og kunnskapsrike medlemmer. Nå tilbringes mesteparten av tiden på skolebenken i Barcelona.

– Nå har jeg tid og muligheter til å gjøre det jeg har drømt om. Det er lite arbeid som journalist, og det lille som er, klarer jeg å kombinere med studier. Jeg klarer også å leve av det jeg eier, forteller studenten.

Han er ikke helt sikker på om at han noen gang vil få praktisert det han lærer. Drømmen er å få bygd en moderne utgave av en langturbåt hans venn har. En båt de sammen har seilt over Atlanterhavet sammen og krysset Middelhavet med mange ganger.

– Det er en stålbåt som tåler alt, og som også er meget funksjonell. Men den har et typisk 1980-talls skrog med en smal hekk som gjør den vanskelig å styre og tregere. Cockpiten er også unødvendig trang, forteller studenten.

Vil ut av EU og Spania

Carlos mener at den beste måten å få Spania på beina igjen, er å melde seg ut av EU og få egen valuta. Det kunne gjort virksomhetene i Spania konkurransedyktige, og det igjen ville få folk i arbeid.

– Med egen valuta vil vi ikke få råd til tyske biler og franske båter, men vi ville heller ha kjøpt egenproduserte varer, sier han.

– I Barcelona vil også de fleste at landsdelen Catalonia skal ut av Spania, forteller Carlos Serra Nadal.

– Arbeidsledigheten er høy, men ikke så høy som statistikken viser. Det er ekstremt mye svart arbeid, særlig blant unge som tar strøjobber som de ikke betaler skatt av, forteller spanjolen.