Ragnar Kvam 70

Seilas gratulerer journalisten, forfatteren og eventyreren med dagen.

Publisert Sist oppdatert

For 70 år siden i dag, ble Ragnar Kvam Jr. er født i Kvinesdal. De ti siste årene har vært fast skribent i Seilas. Sammen med Didrik Hvoslef-Eide har de to laget Bestikket i Seilas, hvor arkitekten og vennen til Kvam har illustrert temaet. Artikkelserien «Bestikket» i Seilas har også blitt egen bok.

Kvam er utdannet cand.philol. med hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo. Seileren startet sin journalist karriere i Dagbladet i 1974, og på 1970-tallet skrev han flere bøker om det politiske bildet i Norge.

Endret livstil og ble seiler

I 1987 solgte Kvam alt han eide, kjøpte en 37 fots seilbåt og la ut på en omfattende jordomseiling. I de tre reiseskildringene Oppbrudd, Havet har meg nå og En sjøreise til Sibir skriver han åpenhjertig og personlig om de ulike etappene fra denne reisen.

Opptatt av sjøfarene

Hans bok om polfareren Hjalmar Johansen kastet et helt nytt lys over omstendighetene rundt Hjalmar Johansens konflikt med Roald Amundsen under sydpolferden. I sin bok De fire store er Kvam tilbake til polarheltene. Her beretter han om Nansen, Amundsen, Shackleton og Scott, og hva som kjennetegner lederadferden deres.

Kvam ble betrodd arbeidet med å skrive en autorisert biografi om Thor Heyerdahl. Biografien er delt i tre bind.

Seilas redaksjonen gratulerer jubilanten.