Peder Lunde 70

Det er ikke til å tro, men Gull-Peder, som har begeistret en hel generasjon norske seilere, fyller idag 70 år.

Publisert Sist oppdatert

For oss som er nesten like gamle som dagens jubilant, virker OL i Roma i 1960 fremdeles ganske nær. Da tok Peder Lunde jr og skivennen Bjørn Bergvall gullmedaljer i den nye OL klassen Flying Dutchman og de to unge seilerne som egentlig fremdeles per definisjon var juniorer, skrev seg inn i norsk seilerhistorie med gullskrift.

Peder fortsatte seilerkarrieren og etter at han ble slått i uttagningene til OL i 1964, satset har for fullt i en ny klasse, Starbåten. Med Per Olav Wiken, som mnnskap ble det sølv OL i 1968 i Acapulco. Mange rangerer denne prestasjonen like høyt, eller høyere enn gullet i Flying Dutchman. At nordmennene blant annet hadde seilerlegenden Poul Elvstrøm bak seg på resultatlisten bidro til dette.

Senere ble det to nye OL for Peder. 5. plass i Tempest i 1972 sammen med Axel Gresvig og en litt svakere plassering i Soling i 1976 der han egentlig var reserve, uten å ha forberedt seg særlig.

Påny tok Peder avisforsidene og de store overskriftene da han sammen med Stig Hatlo fikk på plass en norsk båt i Whitbread Round the World Race i 1981/82. Det resulterte i «Berge Viking» prosjektet som fikk landsdekkende oppmerksomhet langt utover seilerkretser. Turneen langs norskekysten nord til Kristiansund og båtens tydelige norske profil, med et helnorsk lag av amatørseilere bidro til dette. «Berge Viking» som er en standard Swan 57 endte på 8. plass blant 29 båter og gjorde at interessen for havseiling tok seg kraftig opp i Norge på 1980-tallet.

Senere deltok Peder Lunde i en-tonn-klassen med Norsk Hydro som sponsor og han etablerte seilskole der mange for første gang satte sine ben i en seilbåt. Seilskolens «Sunlight», en båt Peder har beholdt, vant også Tall Ships Race med Seilas´ Henrich Nissen-Lie som navigatør. «Sunlight» er for tiden på vei mot Svartehavet gjennom Eurpas vannveier og overvintrer nå i Dusseldorf.

I de senere år er det i Drakeklassen Peder har satt sine spor. Han er fremdeles på topp i denne klassen som hans far vant med allerede i 1930-årene. I det hele tatt må man kunne si at Peder er arvelig belastet. Bestefaren, Eugen Lunde tok OL gull i 1924 og foreldrene Peder sr. og Babben OL sølv i 1952. At også fru Aud og datter Jeanette har deltatt i OL, Jeanette sogar både i sommer- og vinter OL, befester famiien Lunde som alle tiders olympiske familie. Peder var også sentral da Gullklubben for norske OL vinnere ble etablert.

 I 2011 mobiliserte han ved hjelp av dagens eier Morten Sig. Bergesen «Berge Viking» til Volvo Ocean Race Legends Race i Alicante i november. Båten vakte berettiget oppmerksomhet med sine uniformerte seilere og fans, og med nesten hele Whitbread-laget fra 1981/82 ombord tok båten en flott 7. plass blant de 15 deltakerne i regattaen.

Seilas gratulerer Peder med dagen!