Judy Lomax er bedre kjent på norskekysten enn de fleste norske langturseilere. Her er hun fotografert om bord i familiens båt i Skudeneshavn i fjor sommer. (foto: H. Nissen-Lie)

Britisk forfatter søker vinterhavn i Norge

Judy Lomax, kjent britisk langturseiler og forfatter av havneguiden «Imray/Royal Cruising Club pilot for Norway», er nå på vei fra Shetland til Norge og håper å bli en av de første utenlandske turseilerne som får tillatelse til å etterlate båten i norsk havn frem til neste sommer.

Publisert Sist oppdatert

Judy Lomax er gjort kjent med at myndighetene har innsett at det er på høy tid å fjerne de turistfiendtlige tollbestemmelsene som hittil har gjort det ulovlig å legge båten i vinteropplag her i landet uten at eierne bor om bord.

–At Norge nå åpner for at utenlandske turseilere kan etterlate sine båter i norsk havn over vinteren vil skape begeistring blant mange utenlandske langturseilere, skriver Lomax i en melding til Seilas. Judy Lomax og mannen David har seilt mer på norskekysten enn de fleste turseilerne her hjemme. Paret har også hatt sin båt i vinterhavn i Tromsø flere vintere. Derfra har de seilt til Jan Mayen, Svalbard, Island og Grønland. Båten har også tilbragt flere vintere i Oslofjorden.

Oslofjorden er også målet for sommerens seilas.

–Vi krysser fingrene og håper det beste, men skulle det vise seg at myndighetene likevel ikke vil ha oss i Norge, er det heldigvis kort vei til Sverige, som da må bli løsningen for vårt vedkommende i år, forteller Judy Lomax.

– Men ryktene om at Norge nå hilser utenlandske seilere velkommen igjen, er godt mottatt og når vi forhåpentlig snart kan bekrefte at det ikke bare er rykter, vil utvilsomt mange planlegge neste års seiltur til Norge, landet som har en slik fantastisk kyst og skjærgård å tilby seilende feriegjester, avslutter en entusiastisk Judy Lomax.

I sommer ble det kjent at det norske regelverket skal samsvare mer med resten av Europa.

Les: Nå blir det slutt på det norske toll tullet