Europa protester mot norsk båttoll

De særnorske toll- og avgiftsbestemelsene som har gjort det umulig for utenlandske turseilere å legge båten i opplag i Norge har vakt oppsikt. Nå har den euopeiske båtunionen EBA skrevet brev til Stoltenberg.

Publisert Sist oppdatert

European Boating Union (EBA) har behandlet de mange klagene fra båtturister om de særnorske toll- og avgiftsreglene for opplag av fritidsbåter i Norge.  Unionen har nå skrevet et brev til Statsministeren på vegne av sine medlemmer om “tolltullsaken”. EBA representerer 23 europeiske nasjoner. Kongelig Norsk Båtforbund er medlem og var på siste møte der saken ble behandlet representert ved sin generalsekretær Reidar Kjelsrud.

I brevet ber EBA man om at det rigide, norske regelverket med bestemmelsen om at utlendinger ikke kan legge igjen båten sin i mer enn seks uker i Norge før krav om moms og hk-avgift utløses, harmoniseres med EUs regler som tillater vesentlig lenger opphold.

Brevet peker på at denne type turisme kan bli en hyggelig næring for kyst-Norge hvis det myndighetene tillater vinteropplag for turistenes båter.  EBA sier også at den norske kysten er så lang, at man nesten ikke klarer hele kysten tur-retur på en sesong, og at opplag er nødvendig for å kunne nå hele kysten.