Tollsaken: Europeisk krav om nye regler

Tollsaken: Europeisk krav om nye regler

På et møte i European Boating Association (EBU) på Mallorca nylig ble de norske reglene for vinteropplag i Norge tatt opp. Det ble besluttet å henstille til Regjeringen om å bringe reglene i overensstemmelse med EUs regelverk.

Publisert Sist oppdatert

De særnorske bestemmelsene, som gjør det umulig for utenlandske båteiere å legge båten i vinteropplag i Norge uten at Tollvesenet krever full moms av båtens verdi i tillegg til HK-avgiften på båtens motor, har vakt stor oppsikt i utlandet. Flere av verdens ledende båtblader har slått stort opp at mange seilere har måtte punge ut med store beløp fordi de, intetanende om de norske bestemmelsene, hadde lagt båtene i opplag i Norge for å fortsette sin turseilas året etter.

På møtet i European Boating Association forrige uke, der samtlige europeiske båtorganisasjoner deltok, orienterte generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF om de norske reglene og de uheldige følgene disse har for båtturismen i Norge. Han viste også til de gjeldende bestemmelsene som krever seilingstillatelse for utenlandske seilere som vil besøke norske havner. 

EBU-møtet vedtok å rette en henstilling til Regjeringen om å endre de særnorske reglene og å bringe disse i samsvar med EUs regelverk.  –Det er en økende interesse blant europeiske medlemmer å seile i norske farvann, heter det i henvendelsen fra EBU.

–Men de gjeldende bestemmelsene gjør det umulig for disse å besøke Norge uten å kunne legge igjen båten i vinteropplag fra den ene sommeren til den neste uten å bli ilagt krav om moms og hk-avgift. Det må bli lov til å etterlate båten i Norge i inntil 18 måneder, slik tilfellet er i alle EU-land, uten å bli straffet, krever EBU.  Organisasjonen vil også be om at de sovende bestemmelsene om at alle ikke-norske borgere må søke om tillatelse til å anløpe norsk havn, blir fjernet.

Interessen blant utenlandske turseilere er stor for å besøke norskekysten, men de særnorske tollreglene skremmer turistene. Nå krever EBU at Regjeringen griper inn slik at de norske reglene blir tilpasset EUs regelverk.

“The general assembly of European Boating Association, meeting at Mallorca April 8th 2011, has discussed the present legislation for winter lay-up in Norway for foreign leisure boats. It is a growing interest among our European members for sailing in Norwegian waters, but the present legislation makes it impossible for European yachtsmen to enjoy sailing along the Norwegian coastline without having the possibility for leaving the boat in a Norwegian port for more than 6 weeks to avoid the demand of temporary payment of VAT and horse power tax. European Boating Association has unanimously decided to encourage the Norwegian government to bring the Norwegian legislation in accordance with EU-legislation, allowing to leave the boats up to 18 months without any demands of VAT and/or taxes.”