Styret i A. Wilhelmsen Foundation med Eilert Munch Lund sittende.

Sjømannspris til Eilert Munch Lund

Styret i A. Wilhelmsen Foundation har besluttet å tildele Sjømannsprisen for året 2010 til Eilert Munch Lund, Nærsnes. 

Publisert Sist oppdatert

Prisen gis til personer som ”i særlig grad har gjort en innsats for norske sjøfolk og sjømannsstand”. Prisen utdeles på AWILHELMSEN MANAGEMENT AS’ kontor i Oslo fredag den 8. april 2011. 

Eilert Munch Lund er tildelt Sjømannsprisen for 2010 for filmserien ”Vår Maritime Kulturarv” der han på en illustrerende og fremragende måte bl.a dokumenterer hva den norske sjømann og hans familie til alle tider har betydd for landet – i fred som i krig.  Med film og TV som medium treffer Lund et bredt publikum når det fortelles om Norges lange og stolte sjøfartshistorie og om hva den norske sjømannsstand har betydd for landets velstandsutvikling.  NRK har sendt ”Krigsseilerne – med æren i behold” hele fire ganger og har kjøpt 6 visningsretter til hans siste film ”Maritime Kvinner”. 

Lund har vært manusforfatter, regissør og produsent i Munch Film AS siden stiftelsen i 1994; Sjøfartsfilm AS ble stiftet i 2006.  Produksjonen har omfattet reklame- og oppdragsfilmer av generell art, maritime oppdragsfilmer og følgende dokumentarfilmer:

2000    Dar kjem Dampen – om D/S Oster, sangen og menneskene

2001    Svanen – seilskipet som ikke ville dø

2002    Gamle Dampen med Bymann og Stril

2004    ”Erindringer” med Kåre Tveter

2007    ”Norske Sjøfolk”

2008    ”Krigsseilerne – med æren i behold”

2009    ”Sjøfolk Forteller …”

2009    ”Tvangsekteskap”, produsent i samarbeid med UDI og BUF dir.

2010    ”Maritime Kvinner” – om innsats, lengsel og håp.

Serien ”Vår Maritime Kulturarv” fortsetter.  Arbeidet med en film om Norges tre seilskip er påbegynt og forventes premiereklar innen årets utgang.  Mer informasjon finnes på www.sjofartsfilm.no, der Lund skriver om tildelingen av Sjømannsprisen for 2010:  ”Jeg er takknemlig, stolt og det inspirerer til videre arbeide for Vår Maritime Kulturarv”.

Tidligere vinnere av Sjømannsprisen er :

-    2001 (UTDELT 13/12-2001): 

Kaptein Arne Rinnan etter M/S ”Tampa”s redningsaksjon i australsk farvann i 2001 (438 flyktninger fra synkende skip).

-    2002 (UTDELT 8/4-2003): 

Mannskapet på RS ”Erik Bye” - skipsfører Robert Aksel Jakobsen (Stokmarknes), styrmann Alfred Finstad Aastrøm (Steinkjær), maskinist Yngve Iversen (Brønnøysund) og maskinassistent Ronny Pedersen (Skedsmokorset) for ”godt sjømannskap” i forbindelse med redningen av tidligere redningsskøyteskipper Charles Klinge i 2002.

-    2004 (UTDELT 3/5-2005): 

Fiskeskipper Geir Roger Benonisen fra Sørvågen i Lofoten for berging av 30 passasjerer og en av mannskapet da ”Lofotfjord 2” gikk på grunn 17. desember 2004.

-    2006 (UTDELT 18/12-2006): 

Kaare André Kopperud (Oslo) for hans livslange og betydelige innsats for den norske sjømann og sjømannsstand.

-    2007 (UTDELT 8/4-2008):

Norsk-amerikaneren Leif Eric Griffin (Miami) for hans mangeårige engasjement og utrettelige innsats for sjøfolk i Florida.

-    2008 (UTDELT 31/3-2009): 

Cruise-kapteinene Eigil Eriksen (Trondheim) og Svein Pettersen (Skodje) for deres personlige engasjement for å skape et integrert, godt og trygt arbeidsmiljø for tusenvis av sjøfolk.

-    2009 (UTDELT 8/4-2010):

Ola Sætren, Dunkerque; med snart 50 års utrettelige innsats for sjøfolk - døgnet rundt - på en forbilledlig personlig og profesjonell måte.

Wilhelmsen Foundation er en stiftelse som ble opprettet i 1999 til minne om AWILHELMSENS grunnlegger Anders Wilhelmsen og hans hustru Aslaug Wilhelmsen. Stiftelsens formål er å støtte samfunnsnyttig arbeid innen forskning og utdannelse ved å gi støtte og utdele stipendier til utenlandske studenter til bruk ved norske universiteter og høyskoler, særlig innen økonomi og bedriftsledelse. Stiftelsens formål er videre å støtte den norske sjømannsstand ved å utdele en sjømannspris til den person som i særlig grad har gjort en innsats for norske sjøfolk og sjømannsstand. Stiftelsen kan også gi støtte til utdannelse av norske skipsoffiserer.