Har like mange spørsmål som de pårørende

Jarle Andhøy svarte i kveld på kritikken mot «Berserk»- ekspedisjonen til Sydpolen på NRK.

Publisert Sist oppdatert

SAVNET: Den 48 fot lange stålbåten "Berserk" med tre menn om bord. Foto: Jarle Andhøy.

– Men nå som det verste som kunne skje, har skjedd, må jeg stå for det og fortelle de pårørende alt jeg vet, sa Andhøy under kveldens Aktuelt i NRK.

«Berserk»-skipperen understreker at tiden etter han kom hjem har vært preget av tøffe og viktige samtaler med de pårørende i Norge.

Mente ikke å være arrogant

– Jeg føler at de har like mange spørsmål som meg. Jeg prøver å besvare spørsmålene deres best mulig, uttalte han.

På spørsmål om han hadde forståelse for at hans første uttalelser ved ankomst Christchurch ble oppfattet som upassende av mange var svaret at han på det tidpunktet ikke hadde anelse om hvilken media-oppmerksomhet saken hadde fått her hjemme, og at uttallelser som blant annet «Havet gir og havet tar» var tatt ut av sin sammnenheng.

Skipperen forteller at ansvaret for ekspedisjonen var delt opp i et landlag og et båtlag, og at den savnede Tom Gisle Bellika skulle ha ansvaret for båten mens Andhøy og Massie var på land.

Klar for overvintring

Andøy og Massie hadde med seg utstyr nok til at de, om nødvendig, kunne overvintret på fastlandet, mens mannskapet om bord i «Berserk» skulle passe på seg selv og båten.

Andhøy nevner også at de hadde back-up-planer, uten at han går i detaljer rundt disse. Han sier heller ikke hvor båten skulle gjøre av seg hvis han selv og Samuel Massie (18) eventuelt måtte overvintre på fastlandet, bortsett fra at båten skulle sørge for å være i sikkerhet.

Andhøy og Bellika hadde tett kontakt inntil det ble stille. Båten hadde ifølge Andhøy to dager å forberede seg på til uværet som var meldt. Hvorfor de valgte å fortalte stedet der de opprinnelig lå fikk ikke Andøy vite.

–  Dette er ting jeg ikke har mulighet til å vite fordi jeg ikke var tilstede, sier Andhøy som føler et tett ansvar mot de pårørende og prosjektet, men likevel ikke vil tale for hva en annen skipper og besetning som befinner seg flere hundre kilometer unna, kan ha gjort.

Ler mer og se video av intervjuet her