(arkivfoto/ Seilas)

Anmelder Andhøy

Polarinstituttet har i dag levert inn anmeldelse av ekspedisjonen til Antarktis, hvor «Berserk» er savnet.

Publisert Sist oppdatert

ANMELDT: Norsk Polarinstitutt har anmeldt Andhøy.

Norsk Polarinstitutt har levert anmeldelse mot ekspedisjonslederen for «Berserk»s ekspedisjon til Antarktis. Anmeldelsen gjelder brudd på meldeplikten og manglende forsikring. De forhold som anmeldes er uavhengige av den tragiske ulykken med båten, skriver Norsk Polarinstitutt på sine hjemmesider.

Anmeldelsen er levert til Troms og Finnmark statsadvokatembeter, og den gjelder brudd på meldeplikten og manglende forsikring.

I tillegg har New Zealand rapportert til norske myndigheter at det er skjedd brudd med henhold til forurensning og aktivitet i verneområde, og dette er påpekt i anmeldelsen.

Informert før ulykken

Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt forteller til Seilas at instituttet for rundt to uker siden fikk melding om at «Berserk» var observert i Antarktis.

– Dette gjorde at vi allerede før ulykken begynte å vurdere en anmeldelse på bakgrunn av at båten hadde seilt sør for 60. breddegrad uten tillatelse. Da ulykken så inntraff noen dager senere lot vi alt ligge inntil redningsaksjonen formelt var over. I denne perioden var fokuset vårt rettet mot at båten skulle ble funnet, og ikke på formalitetene, understreker Winther til Seilas.

Han opplyser samtidig at instituttet de siste månedene etter at ekspedisjonen ble kjent har forsøkt å nå Andhøy via telefon og epost for å minne om meldeplikten for seiling i Antarktis, uten å nå fram. Jarle Andhøy bekreftet til VG søndag at han ikke hadde innhentet tillatelser fra noen, og anså området som ingenmannsland.

Sinte lesere

Nyheten om anmeldelsen har satt sinnene i kok hos flere VG Nett-lesere, som mener tidspunktet for anmeldelsen er usmakelig av hensyn til de involerte og pårørende.

Forklaringen på at anmeldselsen kommer så raskt er at Polarinstituttet har vært utsatt et massivt press på seg for å skaffe klarhet i hvorvidt det har vært et lovbrudd eller ikke.

– Det er mange forhold som skal kartlegges, og vi har vår plikt som må gjøres i forhold til lovovertredelsen av Antarktistraktaten. Det er absolutt ingen kobling mellom ulykken og vår oppgave i forhold til lovbruddene, sier Winther, som understreker dyp sympati for de involerte og pårørende.

Seilas har vært i kontakt med politiet på New Zealand, som viser til at den newzealandske utenriksministeren ønsker at norske myndigheter etterforsker saken grundig.