Polarseiler Thorleifsson: Skeptisk, men avventende

En av våre mest erfarne polarseilere, Thorleif Thorleifsson sier til Seilas at han vil vente med å felle noen dom over «Berserk»-forliset før det foreligger flere fakta.

Publisert Sist oppdatert

IKKE ENNÅ: «Toffen» Thorleifsson vil gjerne delta i debatten om «Berserk», men vil først av ha fakta på bordet. (arkivfoto)

Thorleifsson som sist sommer sammen med Børge Ousland seilte rundt Nordpolen i løpet av en sesong, er naturlig nok berørt av de siste dagers hendelser i Sørishavet.

Han stiller mange spørsmål ved både forberedelsene og gjennomføringen av prosjektet, men føler at tiden ikke er inne til å ta et oppgjør med Andhøy basert på hans uttalelser til presse og media eller det man til nå vet om ekspedisjonen. Thorleifsson synes at man av hensyn til de pårørende må få flere fakta på bordet før man uttaler seg.

Underholdningsverdien versus sikkerhet

Han legger imidlertid ikke skul på at Andhøys uttalelser i media er oppsiktsvekkende og må skyldes sjokket over det som nå åpenbart er tapet av gode venner. Han stusser også over at Andhøy for alvor synes å mene at det å kjøre et motorisert kjøretøy til Sydpolen er å hedre Roald Amundsen på 100 års-jubileet.

– Bare fra et miljøperspektiv er jo en slik tur forkastelig, sier Thorleifsson til Seilas. Han stiller også spørsmål om TV-planer  har lagt føringer på ekspedisjonen som kan gi underholdningsverdi på bekostning av sikkerhet.

Må få tid til å komme seg

Nå må Jarle Andhøy med all respekt få anledning til å komme seg etter påkjenningene det er å miste kamerater på sjøen. Så kan vi ta debatten. Thorleifsson mener imidlertid at dette er en alvorlig sak som fortjener grundig behandlig fra mange sider når alle forhold er kjent.  Den debatten deltar jeg gjerne i, sier Thorleif Thorleifsson.

Hylles av KNS

Generalsekretør Jan-Erik Næss Kongelig Norsk Seilforening (KNS) mener ifølge Nettavisen  at seilsporten står i gjeld til Jarle Andhøy og besetningen på «Berserk». – De har åpnet sporten for en helt ny generasjon som er mye mer adrenalinsøkende. Det Berserk gjorde med seilingen ga folk et kick, sier Næss til Nettavisen.

Tungt ekspedisjonsutstyr

Ekspedisjonen har fått sterk kritikk fra flere hold, blant annet for å ha overbelastet båten.

Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier til Seilas at kritikken er basert på et øyevitne som så båten gå ut fra New Zealand.

– Utstyret det refereres til var ekspedisjonsutstyret som skulle benyttes for å ta seg inn til polpunktet og som var var tatt av båten på tidspunktet nødpeileren gikk av. «Berserk» var i hardt vær i overfarten fra New Zealand til McMurdo uten at vekten av utstyret påvirket båtens sjøegenskaper nevneverdig, ifølge Vordahl.

Utsatt for ekstremvær

Advokaten understreker videre at været som kom var særdeles kraftig.

– Selv garvete sjømenn på fregatten «Wellington» har aldri opplevd maken til vær. Jeg referer da til et intervjue med kaptein på marinefartøyet som aldri har opplevd maken til vær i hans 19 år i marinen. Fregatten er på ca. 90 meter og skal ha blitt skadet i været, sier Vordahl, og opplyser om at Andhøy og Massie vil reise til Norge så snart som mulig.

Søket etter «Berserk» i Rosshavet er formelt avsluttet, opplyser redningssentralen i New Zealand til VG nett i dag.