Mener kritkken er uberettiget

Mener kritkken er uberettiget

«Berserk»-ekspedisjonens talsperson, Nils Jørgen Vordahl, slår tilbake mot kritikken av ekspedisjonen.

Publisert Sist oppdatert

FÅR KRITIKK: Mange mener «Berserk» ikke var rustet for turen. Her blir flåten hevet av "Steve Irwin". Foto: Seashepard/Barbara Veiga.

Flere aktører på skip og baser i området Berserk er savnet kritiserer  «Berserk» for brudd på flere sikkerhetsregler. Blant kritikerne er Leder Troy Beaumont på Scott-basen, direktør Lou Sanson i det newzealandske antarktisprogrammet og skipper Kevin Peat stiller seg i intervjuer med Sunday Star Times og Radio New Zealand sterkt kritiske til ekspedisjonen, skriver Østlandets blad.

De mener den 14 meter lange stålbåten var overbelastet og at Jarle Andhøy og Samuel Massies tur med firehjuling til polpunktet var hasardiøs.

Skipper Kevin Peats så Berserk laste utstyret i Auckland og  reagerte på mengden utstyr og måten det ble stablet om bord på. Avisa spekulerer på om den tunge lasten gjorde den i utgangspunktet svært solide båten sårbar for kullseiling.

Fem tonn losset før nødsignal

Andøys talsperson, Nils Jørgen Vordahl, mener ifølge NRK at kritikken er uberettiget.

– Båten tok seg fint ned til Antarktis med alt utstyret om bord. Da de kom frem til kysten der to gikk i land, ble fem tonn losset av. Det var etter dette at nødsignalet ble utløst og båten ble borte.

Unormalt sterk vind

Kaptein Simon Griffith på patruljebåten «HMNZS Wellington» sier han advarte «Berserk» mot det kommende uværet da de hadde kontakt mandag. Han beskriver stormen like etter som den verste i hans 19-årige karriere i marinen, med vindkast på opptil 100 knops vind.

– Mannskapet kan på ingen måte klandres for naturkrefter som sjokkerer selv en erfaren marinekaptein, sier Vordahl ifølge Østlandet Blad.

Vordahl mener derfor det blir feil å spekulere i at tung last kan ha vært årsaken til det som ser ut til å være en tragisk ulykke, der tre menneskeliv kan ha gått tapt.

 

Tusenvis "tenner lys" på Facebook

Til tross for kritikken viser en nyopprettet Facebook-gruppe at de savnede har meget stor støtte og sympati fra den norske folk.

116.000 personer har hittil meldet seg på Facebook-støttegruppen «tenne et lys for Berserk».

Følg også kommentarer på Aksel Magdals twitter-side.