Navigatør for "Ericssen 3" Aksel Magdahl kommenterer «Berserk» på sin twitterblogg. Foto: "Ericsson3".
Kart over området hvor «Berserk» er savnet. fra Aksel Magdals twitterside. http://twitter.com/akselmagdahl
FØRSTE TEGN: Flåten ble funnet sent torsdag kveld norsk tid. Foto: Sea Shepard/Barbara Veiga.

«Berserk» savnet: Nytt dødt søk

Det er ikke funnet spor etter den norske båten ved Franklinøya.

Publisert Sist oppdatert

LETER: « Steve Irwin» er fremme ved det avtalte ankringspunktet, men har ikke funnet noe. Foto: SeaShepard/ Barbara Veiga.

Hvalfangeraktivistbåten «Steve Irwin» som leter etter «Berserk» ankom Franklinøya like etter klokken 2100 norsk tid. Dette var et av fire avtalte ankringspunkter besetningen om bord i «Berserk» hadde avtalt på forhånd.

Ved 23.15-tiden norsk tid fredag er helikopteret tilbake på skipet «Steve Irwin» etter første søk over Franklinøya, etter å ha vært i lufta to timer, foreteller helikopterpiloten Cghrios Aultman til Dagbladet.

– Dessverre har vi ikke sett noe til den savnede båten, sier Aultman.

Ledelsen på Sea Shepherd-skipet sitter ifølge Dagbladet i telefonen med den newzealandske hovedredningssentralen for å avgjøre hva som skal skje videre. Det er i skrivende stund ikke avklart om helikopteret skal i lufta en gang til for å lete etter «Berserk».

Samtidig er et annet fartøy på vei til leteområdet for å bistå, melder Aftenposten.no

– Et cruiseskip, «Spirit of Enderby», er på vei fra Vest-Antarktis til New Zealand og skal delta i letingen, sier redningsleder Thor Erik Torkildsen ved HRS Bodø til Aftenposten.no.

HRS Bodø har løpende kontakt med redningssentralen på New Zealand (Resque Coordination Center, New Zealand), som leder leteaksjonen.

«Spirit of Enderby» opereres av firmaet Heritage Expeditions, som holder til i jordskjelvrammede Christchurch på New Zealand.

Skipet har blant annet isbryterkapasitet. Det er uklart hvor lang tid det vil bruke på å nå frem til leteområdet.

Aksel Magdal, som var navigator på «Ericsson 3» under Volvo Ocean Race sier til Seilas at såpass mye vind og sjø er ille nok i seg selv uten kulden.

– For meg høres det helt utrolig ut med så mye vind, sjø og kulde sammen samt vanskelig å vite hvor nær isen de har ligget, selv om det ser ut som lite is på satellittbildet. Men vi har jo som nevnt ikke 100 prosent  kontroll på hvordan det har vært eller akkurat hvor de har vært, sier Magdahl, som også stiller spørsmål om hvorfor de var på sjøen i det hele tatt selv om de var nær land, med en dårlig værmelding.

Følg Aksel Magdals oppdateringer og kommentarer på twitter her