Fire seilere myrdet av sjørøvere

De fire amerikanerne om bord på seilbåten «Quest», deltaker i Blue Water Rally er myrdet på brutalt vis av somaliske sjørøvere.

Publisert Sist oppdatert

De fire seilerne var på vei gjennom det indiske hav, som deltakere i Blue Water Rally da båten ble kapret og mannskapet tatt som gisler ved Afrikas horn, av pirater fra Somalia i forrige uke. De ble alle drept av piratene tirsdag morgen da et amerikansk marinefartøy åpnet ild mot sjørøverne. Også to pirater ble drept i skuddvekslingen og de 13 øvrige ble tatt til fange av marinefartøyet. De fire var de første amerikanske gisler som er blitt drapt siden bølgen av kapringer startet for mer enn 20 år siden. En fransk seiler som var holdt som gissel sammen med famlien, ble drept i en tilsvarende aksjon fra franske kommandosoldater i 2009

Jean og Scott Adam, fra California, og Phyllis Mackay og Robert A. Riggle, fra Seattle, var på vei i en 58 fots seilbåt til Djibouti for å bunkre da de ble kapret, flere hundre nautiske mil fra kysten av Oman fredag ettermiddag. To av seilerne, Phyllis Mackay og Robert A. Riggle hadde allerede seilt rundt jorden i 2007 - 2009 Bue Water Rally i Bob's båt «Gaia».  Dette var så vellykket at de kom tilbake til rallyet denne gangen, som mannskap på båten «Quest». De var derfor vel kjent blant de andre seilerne og hadde seilt på flere andre båter.

Et marinefartøy hadde fulgt seilbåten siden lørdag. Den og piratfartøyet var på vei mot kysten og marinefartøyet besluttet å avskjære dem fra å nå land da mulighetene for en vellykket redningsoperasjon da er sterkt redusert. Amerikanske myndigheter hadde åpnet kommunikasjon mellom sjørøvernes finansielle bakmenn og «eldre» fra deres egen landsby for å forhandle om frigivelse av båt og mannskap. Disputten som ledet til angrepet dreide seg om penger og situasjonen ble raskt kritisk og kom ut av kontroll.

Selv om seilere har vært advart mot å seile gjennom dette området i lang tid, er det fristende å velge denne ruten fremfor å seile gjennom den stormfulle og farlige ruten rundt Syd Afrika, å forlate båten i fjerne østen for å laste den på et kostbart lasteskip, eller å seile tilbake over Stillehavet. 

Les mer i New York Times