Sigbjørn Johnsen vil ha svar fra tollerne.
Gir seg ikke: Kjell Olsson.

Vil anmelde tollsjef

Den svenske seileren Kjell Olsson vurderer å anmelde tollsjefen i Mo i Rana, om han ikke får ettergitt avgiftskrav på en kvart million svenske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Olsson tapte saken han anla mot norske tollmyndigheter i Oslo Tingrett i november, men den svenske seileren vil fortsatt ikke betale det norske avgiftskravet. Nå setter ekteparet Olsson sin lit til at Finansdepartementet ordner opp.

Les: Svensk seiler tapte tollsak

Etter samråd med sin advokat har den svenske langturseileren besluttet seg for ikke å anke saken. Ekteparet Olsson tapte saken fordi de hadde etterlatt båten i 370 dager, mens grensen for opphold i Norge uten å tolle inn er 365 dager, og Olssons advokat har vurdert sjansene for å finne frem som små. I stedet har Olsson kontaktet norske myndigheter for å appellere til fornuften.

–    Vi har skrevet brev til finansministeren og bedt om å få ettergitt kravet. Vi har nå mottatt kopi av et brev Finansdepartementet sendte til Toll og avgiftsdirektoratet 22. Desember i fjor, der han ber tolldirektoratet om synspunkter på vårt krav om å få ettergitt kravet, sier Olsson til Seilas.

Den svenske seileren er fortsatt optimist med hensyn til å slippe å betale kravet, som med saksomkostninger har vokst til 300.000 svenske kroner.

Sivilombudsmannen

– Dersom kravet opprettholdes vil jeg vurdere å melde tollsjefen i Mo inn for Sivilombudsmannen. I et intervju med Rana Blad har Sivilombudsmannen opplyst at han kjente til at vår båt lå i opplag i Mo i Rana. Dermed har han begått en formell feil, som jeg kan bringe inn for Sivilombudsmannen, sier Olsson.

Det svenske paret Cecilia og Kjell Olsson la i 2008 igjen sin 33 fots seilbåt i Mo i Rana for vinteropplag. De skulle fortsette sin turseilas i Norge neste sommer. Opplaget resulterte i et krav på over 201.474 kroner i moms og hk-avgift.

Les: Tar tollkrav til retten