Søk i arkivet

Fønix-gjengen som skal seile rundt Kapp Horn
Fønix-gjengen som skal seile rundt Kapp Horn
I røff sjø i Skagerrak.
I røff sjø i Skagerrak.
Svenning Torp og Tore Bjørn-Hansen på vei hjem etter å ha hentet sin nye båt i Bergen. Alle fotos Mikkel Thommessen
Svenning Torp og Tore Bjørn-Hansen på vei hjem etter å ha hentet sin nye båt i Bergen. Alle fotos Mikkel Thommessen
Swan 46 «Anne Mari» i Skagen
Swan 46 «Anne Mari» i Skagen

Veteraner til Sørishavet

De to seilervennene Tore Bjørn-Hansen og Svenning Torp legger neste seiltur til isplatået ved Sydpolen. Mellom 30 og 40 venner blir med på turen som vil ta 14 måneder.

Bildet over viser Tore Bjørn-Hansen og Svenning Torp en sur novemberdag i Langviksbukta på Bygdøy. Verre skale det nok bli når karene skal krysse Sørishavet fra Ushuaia til Sydpolplatået. Alle fotos: Mikkel Thommessen

Svenning Torp og Tore Bjørn-Hansen har seilt sammen helt siden tidlig på 1960 tallet da de herjet i 12.5 kvm klassen med «Skårungen».  Nå seiler de to igjen i samme båt etter at de i 2006 overtok Bergensrederen Finn Engelsens velbrukte, men topp vedlikeholdte Swan 46.

Den flotte turbåten har gradvis gått gjennom en transformasjon tll å bli en førsteklasses ekspedisjonsbåt. Siden overtakelsen har «Anne Mari» vært på sommerturer til Skottland, Østersjøen og Island mens guttene har forberedt den store ekspedisjonen.

Etter ytterligere forbedringer på skuta der man blant annet gjør om vann- til dieseltanker og installerer watermaker starter "Atlanterhavscruiser 2011-12" fra Oslo 19. juni. 14 måneder og ca 18000 utseilte nautiske mil senere skal båten etter planen være tilbake i Langviksbukta på Bygdøy.

Reiseruten Oslo-Caledoniakanelan-Irskesjøen-Portugal-Madeira-Kanariøyene-Kapp Verde-Salvador, Brasil-Buneos Aires-Ushuaia-Kapp Horn-Antarktishalvøya-Pto Deseado-Salvador-Kapp Verde-Azorene-Oslo er delt opp i 14 etapper og tilsammen kommer mellom 30 og 40 personer til å delta på ett eller flere strekk underveis. Deltakerne blir familie oig venner som tidligere har deltatt i lingnende prosjekter sammen med Tore og Svenning, som Svalbardturen med Colin Archer skøyta «Lindgard» i 1995 og den atlantiske rundturen med Kaskelotten «Dina» noen år senere.

Seilas blir med på to av etappene, fra Portugal til Kanariøyene i månedsskiftet juli/agust og rundt Kapp Horn i desember 2011, og du vil kunne følge med på turen i bladet, fra planleggingen og forberedelsene med båten til opplevelser underveis.

Svenning Torp som må sies å være den store drivkraften i prosjektet har planlagt denne turen lenge, og da «Anne Mari» bli anskaffet var det med en slik ekspedisjon for øyet. Etter 25 år som leder for Forskningsparken på Blindern, trappet Torp ned sitt engasjement her tidligere i år, nettopp for å kunne bruke mer tid på dette prosjektet som allerede nå tar mange timer i uken.

Med det store antall deltakere står man overfor endel logistiske utfordringer, men som et venneprosjekt har turen uante muligheter. Bjørn-Hansen og Torp deler på skipperrollen og vil derfor kunne være hjemme i perioder for å ivareta mer trivielle forpliktelser.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen