- Dette er dårlig Norgesreklame, sier Caroline Nissen-Lie
Norsk tollkrav kan tvinge ekteparet Olsson til å selge båten
Kjell Olsson tapte saken i Oslo tingrett

Seilere mot tolltull

Vis at seilere kan være solidariske. Bli med å støtte den svenske seileren som må ut med 300.000 kroner for å ha etterlatt båten i Norge en vinter.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Seilturen til Norge i 2008 og 2009 ble en kostbar affære for ekteparet Olsson fra Sverige

Seilas vil gi en håndsrekning til ekteparet Olsson, som har mottatt et merverdikrav på 201 474 norske kroner fra norske tollmyndigheter etter å lagt sin båt i vinteropplag  i Mo i Rana i fjor.  Vi har også fått pengebidrag til den svenske seileren fra en av våre lesere. Vil du være med å støtte den svenske seileren? Innsamlingens kontonummer i Den norske Bank  er: 1202.88.11436.

Kjell Olsson tapte nylig i Oslo tingrett saken han førte mot tollmyndighetene, og med omkostninger beløper hans utgifter til denne saken nå opp i 300.000 kroner svenske kroner. Retten legger vekt på at Olsson hadde sin båt fem dager for lenge i Norge. Man må nemlig melde fra til tollmyndighetene innen tolv måneder, ifølge regelverket som Olsson ikke hadde satt seg godt nok inn i.

Les også: Svensk seiler tapte tollsak

Saken har vakt oppsikt i Sverige, der Kryssarklubben har advart sine 40.000 medlemmer mot å seile i Norge.  Svenske jurister mener det norske tollkravet strider mot grunnleggende rettsprinsipper i EU. Ledende svenske aviser har engasjert seg i saken.

Også her i Norge har saken vakt oppsikt. Seilas har i flere artikler satt søkelys på norske myndigheters uvennlige holdning til båtturister. Oppmerksomheten har blant annet ført til at Høyre har tatt opp spørsmål om endring av regelverket i Stortingets spørretime. Det er også startet en facebookaksjon til støtte for båtturistene.

Les også: Facebookaksjon mot tollregler

Urettferdig

Olsson vurderer å anke saken, men sier til Seilas at han nå må regne på dette. Kjell Olsson er pensjonist og står i fare for å måtte selge båten for å finansiere det norske tollkravet.

–    Min frue og jeg trodd at at vi var på en turistreise til Norge, men det endte som en jussreise, sa Olsson til Seilas da dommen falt.

–    Seilas ønsker å hjelpe Kjell Olsson fordi vi mener at seilere bør kunne krysse hav og besøke fremmede land uten å bli møtt av et slikt byråkrati. Det er urettferdig at en båtturist må betale ca 300.000 svenske kroner fordi han er fem dager for sent ute med å kontakte tollmyndighetene. Dette er også dårlig Norgesreklame, sier markedsansvarlig Caroline de Vibe Nissen-Lie i Norsk Maritimt Forlag, som  har tatt initiativ til aksjonen.

Vil du hjelpe ekteparet Olsson med å dekke kravet så vær med på vår kronerulling. Seilas har opprettet en egen konto for dette Innsamlingens kontonummer i Den norske Bank  er: 1202.88.11436.