Besetningen på China Moon fortviler over å måtte forlate Norge
Cecilia og Kjell Olsson nekter å betale norsk tollkrav
Ingjerd Schou fra Høyre vil endre tollreglene for fritidsbåter

Høyre vil endre tollregler

Høyre vil foreslå i Stortinget at regelverket for toll av fritidsbåter endres til å tillate opplag i inntil 18 måneder uten at det fremmes krav om moms og importavgifter.

Publisert Sist oppdatert

Store bilde: Canadiske «China Moon» må forlate Norge på grunn av norske tollregler.

Ingjerd Schou (H) nå sendt et skriftlig spørsmål til Stortingets president om regelverket for vinteropplag for utenlandske fritidsbåter i Norge.

I spørsmålet foreslår Schou at regelverket endres til å tillate opplag i inntil 18 måneder uten at det fremmes krav om moms og importavgifter. Slik regelverket er i dag, kan en utenlandsk båt ikke forlates i Norge i mer enn seks uker. Seilas har i en rekke artikler satt søkelys på de norske tollreglene, som også møter sterk kritikk i Sverige, der et ektepar har fått krav på over 200.000 kroner for å ha etterlatt båten i Norge en vinter.

Kystnæring

I et brev til Stortingets president skriver Schou at dette ikke bare er et spørsmål om at det forventes at vi, som sjøfartsnasjon, utviser et visst minimum av gjestfrihet overfor sjøfarende fra andre land, men spørsmålet også er av en viss næringsøkonomisk interesse for kystkommunene. Det kan også bidra til å stimulere utenlandsk båtturisme langs kysten, skriver Schou.

– Ønsker man en overvintring så er det naturlig å komme på forsommeren, legge igjen båten for vinteren og returnere på høsten. Da kan også seks måneder være lite. det drøftes i flere miljøer behov for 18 måneders mulighet til vinterlagring. Skal man unngå at båter legges igjen ulovlig, slik det gjøres nå langs hele kysten, bør regelverket samordnes og utformes slik at det innbyr til slik turisme. Det kan f eks være en seilingstillatelse uten betingelser for 18 måneder med mulighet for forlengelse for eksemper  to-tre ganger, skriver Schou.