Tar tollkrav til retten

Tar tollkrav til retten

Svenske Cecilia og Kjell Olsson nekter å betale 201.471 kroner for å ha etterlatt seilbåten sin i Norge en vinter. De tar saken til høyesterett, om nødvendig.

Publisert Sist oppdatert

Store bilde: Cecilia og Kjell Olsson om bord i sin 33 fots «Aquilo». Foto: Joel Olsson

Det svenske paret Cecilia og Kjell Olsson la i 2008 igjen sin 33 fots seilbåt i Mo i Rana for vinteropplag. De skulle fortsette sin turseilas i Norge neste sommer. Opplaget resulterte i et krav på over 200.000 kroner i moms og hk-avgift. Paret nekter å betale og nå blir det rettsak.

Les også: Facebookaksjon mot tollregler

Cecilia og Kjell Olsson likte seg så godt på norskekysten at de ville forlenge sommerturen i 2008 med enda en sommer i Norge. I september 2008 forlot de båten i trygg vinterhavn i Mo i Rana, lykkelig uvitende om de merkelige norske tollbestemmelsene. I mars måned året etter fikk de brev fra Tollvesenet. Olsson besvarte brevet og forklarte at båten bare lå i vinteropplag og at paret skulle fortsette seilasen om sommeren. Etter dette hørte de ikke mer fra Tollvesenet.

De dro til Mo i Rana, sjøsatte båten og fortsatte seilturen. Etter å ha fått med seg det meste av kysten nordpå avsluttet de seilasen i Narvik der båten ble tatt på land og kjørt over til Luleå på lastebil. Deretter seilte paret langs svenskekysten hjem til hjemmehavnen i Gävle.

Les også: Seilere må forlate Norge

Oppsikt i Sverige

Vel hjemme ventet en regning fra Tollvesenet på NOK 201.471 for moms, hk-avgift og renter.  Olsson skrev og sa at han hadde vært i god tro og ikke kjente til at det gjaldt andre regler i Norge enn ellers i Skandinavia. Han nektet derfor å betale og engasjerte den kjente svenske båtjuristen Hugo Tiberg, professor i sjørett og juridisk medarbeider i det svenske båbladet «På Kryss», organ for Svenska Kryssarklubben. Tiberg skrev om saken i På Kryss, noe som vakte stor oppsikt på begge sider av grensen. VG slo saken stort opp 10. mai i år etter at Seilas hadde skrevet om hendelsen.

Hugo Tiberg forteller i dag til Seilas at man fra svensk side ikke kommer til å betale før saken blir avgjort i Oslo Tingrett, med eventuell oppfølging til Høyesterett. Tiberg håper de norske myndighetene tar til fornuft og finner en rimelig løsning både på Olssons sak og for de mange andre som gjerne vil legge båten i vinteropplag i Norge.  I motsatt fall skriver han: -..får jag väl nöya mig med att bidra genom att sprida upplysning  om den här tokiga regleringen gjenom artiklar på svensk sida.

Les også: Dårlig Norgesreklame