Tar opp tollsaken med departementet

Kongelig Norsk Båtforbund har sendt brev til Finansdepartementet, og ber om harmonisering av Skandinaviske tollregler.

Publisert Sist oppdatert

Kongelig Norsk Båtforbund engasjerer seg i tollsaken etter at Seilas har skrevet om utenlandske båter som nektes vinteropplagg i Norge. I et brev til Finansdepartementet ber KNBF om en rask reaksjon.

Reaksjonene på sakene i Seilas om Tollvesenets firkantete behandling av utenlandske båtturister som ønsker å legge båten i vinteropplag i Norge, er mange og sterke. En av dem som har reagert er  generalsekretær Jan H. Syvertsen i Kongelig Norsk Båtforbund. Han har sendt et brev fra KNBF til Finansdepartementet med kopi til Toll- og avgiftsdirektoratet og NHO Reiseliv. 

Les også: Utenlandske båter flykter til Sverige

Kystnæring

Syvertsen henviser i brevet til Seilas’ artikler om de problemene utenlandske båtturister har med Tollvesenet når det gjelder vinteropplag i Norge. - Praktiseringen av regelverket gjør vinteropplag i Norge svært komplisert og i praksis umulig, skriver han. –Et økende antall utenlandske fritidsbåter legger seilasen til vår langstrakte kyst og det blir stadig flere som ønsker å legge båten i vinteropplag i en norsk havn for å fortsette seilasen neste sommer. Dette er ikke bare et spørsmål om at det forventes at vi, som sjøfartsnasjon, utviser et visst minimum av gjestfrihet overfor sjøfarende fra andre land, men det er også av en viss næringsøkonomisk interesse for kystkommunene og kan bidra til å stimulere utenlandsk båtturisme langs kysten.

Les også: Seilere må forlate Norge

Negativ presse

Det har allerede vært skrevet mye om «sovjet-tilstandene» i Norge i svenske og britiske båtblader, fortsetter Syvertsen. –Dette sprer seg fort videre i media og det blir ikke bedre når «utviste» båtturister forteller sine historier når de kommer hjem. Det er klart at dette får konsekvenser for båtturismen i Norge og for havnene og marinaene langs kysten.

Les  også: Dårlig Norgesreklame

I brevet fra KNBF skriver Syvertsen videre at han akter å ta saken opp i Nordisk Båtråds møte i København 17. september og senere i den europeiske organisasjonen i Dublin i oktober. Her vil man drøfte en mulig samordning av regelverk som gjelder i de enkelte land. –Det vil glede oss om vi kunne meddele våre internasjonale søsterorganisasjoner at våre myndigheter tar problemet på alvor og vil finne frem til en hensiktsmessig løsning, skriver Syvertsen til slutt. Han ber om et raskt svar og tilbyr seg å diskutere saken med departementet om ønskelig. Kopi av brevet er sendt til Toll- og avgiftsdirektoratet og NHO Reiseliv.