Seilere må forlate Norge

Familien Greenshield fra Toronto i Canada skulle la båten ligge igjen i Risør fordi datteren Julian skulle fortsette på college. Nå må de i all hast finne et sted i Sverige der båten kan etterlates.

Publisert Sist oppdatert

Tollvesenets bestemmelser sier klart at en utenlandskeiet båt bare kan etterlates seks uker i løpet av et år her i landet. Blir båten liggende lenger enn de seks ukene uten at eieren er om bord,  vil eieren måtte betale 25 prosent av båtens verdi i norsk moms! Det er imidlertid mulig å søke om å få legge igjen båten i et toll-lager.

Lenge håpet man å få Sjøsenteret i Risør godkjent som et slikt toll-lager. –Det viste seg dessverre umulig å få til, fortsetter Jeppe Jul Nielsen til Seilas.

-Det er nemlig en både tidkrevende og kostbar sak å få godkjent et toll-lager. Og eierne av de utenlandske båtene eller bedriften ville dessuten bli avkrevet et depositum tilsvarende momsbeløpet, noe de naturligvis ikke kunne akseptere. Krav om å betale moms av fartøyenes verdi, som eierne riktignok får tilbake neste år, bidrar til å gjøre dette vanskelig. Det dreier seg om beløp tilsvarende mer enn 25 prosent av båtenes verdi.

   

Eieren av "China Moon", John Greenshield, forteller til Aust Agder Blad at han opplever regelverket som "not very friendly" overfor båtfolk som ønsker å seile langs norskekysten. Han mener dette burde utformes annerledes, slik at ærlige båtfolk ikke opplever å bli tvunget til å forlate Norge bare fordi de ønsker å reise hjem over en periode lenger enn de tillatte seks uker.

Les også Seilasartikkelen fra bladarkivet:  Norsk tollsmell for svensk seiler

Sin din mening om norske myndigheters behandling av utenlandske seilere i kommentarfeltet under denne artikkelen.