Se mamma, kule felger på en Skoda slik som vi kjører.
Eirik elsker å rote i pappas verktøykasse. Han klarte ikke å gå forbi Lunde Båts verksted uten å undersøke det nøye.
Eirik liker å trykke på knapper.
Et eple må til for å få roet ned tempoet noen sekunder.

«Empire» på besøk hos Seilas

Eirik og Heidi Våge har vært på en fem ukers hilserunde i Norge. Eirik sjarmerte hele redaksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Lille Eirik på 17 måneder ble født i Australia og har levd hele sitt korte liv i båt. Nå har han vært i Norge for første gang sammen med mamma Heidi, mens pappa Eivind har vært bonde i Australia.

Over alt

Eirik er meget motorisk og vil klatre over alt. Hjemme hos sine foreldre havnet han raskt på toppen av bokhyllen. I våre lokaler var han over alt, og ville utforske det meste. – Vi har delt båten inn i soner, forteller Hedi. Kartbordet og byssa er avskilt med lebrett som vi må skritte over, men som hindrer Eirik å bevege seg inn i farlige områder. Vi har også lebrett på køya, slik at han ikke kan komme seg ut uten vår hjelp, forteller mammaen.

Lik sin pappa

T-en mangler, men «Båå» var et av Eiriks første ord. Båt er et viktig element i guttens hverdag. Bil blir utalt Brrr, med en R-som en to-takts påhengsmotor. Den store trucken til Lundebåt var den kuuleste tingen hos Lundebåt, og verkstedet var mekka. Eirik er tydeligvis interessert i mekking og teknikk, akkurat som pappa Eivind som jobbet hos Lunde Båt før avreise.

Snart storebror

«Empire» har seilt tilbake til Yamba, syd for Brisbane hvor Eirik ble født 4. Mars 2009. Her vil Bavariaen ligge helt til Eirik har blitt storebror en gang i november. Heidi vil føde på samme sykehus som sist. Planen er å bli en stund i Australia til alt er på plass, og så seile nordover av Australia, og så sette kursen vestover, gjennom det Indiske hav.

Avslappet mamma

Gravide Heidi Våge ser ut til å ha situasjonen under kontroll, selv med en meget aktiv gutt. – Jeg vet at det ikke trenger å bli likt neste gang, men så langt har det gått meget bra med Eirik, så jeg har ikke noe problem med tanken om å få en ny baby om bord, forteller Heidi til Seilas.

– Prøv å ta meg igjen om du kan. Ikke rart Eirik alltid bruker sele om bord, og at visse områder av båten er sperret av for hans oppdagelsestrang.

Empire rundt jorden

Empire er en norsk Bavaria 42 på lang seiltur. Båten kastet loss fra Norge i 2005 og er nå – for andre gang – i Australia.

Eivind Bogerud (43) og Heidi Våge (35) er henholdsvis kaptein og styrmann. Eirik (1½) ble født i mars 2009 under første Australia-besøk og vokser opp om bord. Heidi er gravid på ny. Nytt mannskap ventes å mønstre på i oktober/november. Seilasleserne valgte å følge Empires ferd rundt jorden da 4000 lesere vinteren 2005 stemte over alternative båter å følge på langtur i bladet. www.sy-empire.com